luni, mai 10, 2021

Gripa este o boală extrem de contagioasă care poate uneori să atingă proporții epidemice.  Sunt studii care arată că infecțiile respiratorii acute cum este de exemplu, gripa pot crește șansele unui atac

de cord cu cel puțin șase ori într-o săptămână.

Astfel, într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM ) și citat de specialiștii de la Healthline.com, cercetătorii de la Institutul de Științe Clinice de Evaluare și Sănătate Publică din Ontario declară că au găsit o corelație directă între infecțiile respiratorii acute – în special gripa – și infarctul miocardic acut, ca atacuri de inima.

De asemenea, specialiștii spun ca și alte infecții respiratorii cresc riscul unui atac de cord, dar nu atât de mult precum gripa.

Totodată, conform specialiștilor există

dovezi care arată rolul semnificativ al infecției gripale în dezvoltarea aterosclerozei și declanșarea complicațiilor acesteia.

Atenție! Anumite anumite medicamente care se utilizează pentru a ameliora simptomele gripei – decongestionantele –  pot influența parametrii hemodinamici crescând tensiunea arterială și frecvența cardiacă. De aceea, este important să previi gripa și să nu întrerupi niciodată tratamentul recomandat de medicul tău cardiolog.

Ce este gripa:

Gripa este o afecțiune virală care se transmite de la omul bolnav, pe cale aeriană, direct prin tuse sau strănut, ori

indirect, prin obiecte contaminate – batiste, veselă, mâini. Perioada contagioasă începe cu 2 – 3 zile înainte de apariția simptomelor. Primele semne de boală pot urma după 1 – 3 zile de la expunere, iar severitatea poate să varieze de la simptome minore la forme severe așa cum este insuficiența cardio-respiratorie.

De regulă, persoana în cauză confundă simptomele guturaiului cu cele ale gripei. Însă medicii spun că cele două afecțiuni sunt simplu de diferențiat. La răceală, debutul este lent, aceasta manifestându-se cu strănut, nas înfundat, febra moderată, secreții nazale,

dureri de gât și tuse. Manifestările gripei sunt însă mult mai agresive iar debutul are loc brusc. Apar frisoane, migrene puternice, dureri oculare, musculare și articulare, slăbiciune, pierderea apetitului, nasul este înfundat, vocea răgușită, dureri persistente de gât.

Complicațiile gripei la pacienții cu afecțiuni cardiace

La pacienții cu afecțiuni cardiace preexistente simptomele gripei pot fi exacerbate, aceasta se poate complica ducând la pneumonie, dar, foarte important, gripa poate determina agravarea bolii cardiace.

De aceea, este foarte important să se ia toate măsurile pentru

a preveni gripa și, din acest motiv, la pacienții cu afecțiuni cardiace se recomandă efectuarea anuală a vaccinului antigripal.

Vaccinarea, cea mai bună protecție împotriva gripei

Vaccinarea împotriva gripei este deosebit de importantă pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau care au suferit un accident vascular cerebral deoarece ele prezintă un risc crescut  de complicații cauzate de gripa. Vaccinarea a fost asociată cu rate mai scăzute ale unor evenimente cardiace în rândul persoanelor cu boli de inima, în special în rândul celor care au avut un eveniment cardiac în ultimul an.

Medicii spun ca vaccinurile antigripale sunt actualizate anual pentru a ține pasul cu virușii în schimbare, iar imunitatea scade peste un an, astfel încât vaccinarea anuală este necesară pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva gripei.

Totodată, persoanele care suferă de boli de inimă ar trebui, de asemenea, să fie la curent cu vaccinarea pneumococică pentru a proteja împotriva bolilor pneumococice, cum ar fi pneumonia, meningita și infecțiile sanguine. Discută cu medicul tău cardiolog pentru a afla care vaccinuri pneumococice sunt recomandate pentru tine. Mai mult, persoanele cu boli de inimă sau care au suferit un accident vascular cerebral ar trebui să ia măsuri suplimentare de zi cu zi pentru prevenirea gripei. De exemplu, este indicat să se spele de multe ori pe mâini și să evite persoanele care sunt bolnave.

Tratamentul ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, deoarece tratamentul cu medicamente antivirale funcționează cel mai bine atunci când a început mai devreme (în 48 de ore după începerea simptomelor). Aceste medicamente pot ameliora simptomele de gripă și te pot ajuta să te vindeci mai repede. De asemenea, acestea pot preveni probleme grave de sănătate care pot rezulta din boala gripei.

Ultimele stiri

Parteneri