Sari la conținut

Gripa porcină, la granița de sud a România. Declararea epidemiei, o chestiune de timp

Două cazuri de gripă de tip California, A/H1N1, au fost confirmate în oraşul bulgar Ruse, situat la graniţa cu România, scrie miercuri cotidianul sofiot Monitor.

Virusul este cunoscut drept „gripa porcină” și circulă din 2009. „Virusul circulă şi este o chestiune de timp să se ajungă la o epidemie. În acest moment, numărul cazurilor de infecţii respiratorii, respectiv de gripă, este de 80 la 10.000 de locuitori, ceea ce este mult sub numărul necesar ca să fie declarată o epidemie. Cele două cazuri confirmate de A/H1N1 sunt la o femeie de 34 de ani şi la un copil de 4 ani”, mai scrie Monitor.

Virusul a ajuns deja şi la Sofia, susţin unii experţi. Anghel Kuncev, inspectorul sanitar principal al Bulgariei, afirmă că în prezent se manifestă două tipuri de virusuri gripale – Victoria şi California (A/H1N1). Este prea devreme de spus care dintre aceste tipuri va domina epidemia din acest an, a afirmat Kuncev.

Citeste si:

Potrivit medicilor, gripa porcină se deosebeşte de cealaltă prin faptul că îi afectează în special pe tineri, între 20 şi 45 de ani, în timp ce de virusul Victoria suferă pensionarii, copiii şi persoanele cu boli cronice. Medicii de familie din Bulgaria observă o creştere a numărului persoanelor cu infecţii virale, dar încă nu sunt cozi în faţa cabinetelor acestora, mai scrie Standart.

De altfel, virusul A/H1N1 este foarte prezent în toate țările Europei de vest, dar și în România, într-o mai mică măsură. ”Este virusul dominant pentru acest an în România”, afirmă experții în boli transmisibile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.