Sari la conținut

Grupa de sânge îți arată dacă vei face cancer, demență sau boli de inimă. Cine are cel mai mare risc?

Mai multe studii au scos la iveală că riscul apariției bolilor cardiovasculare cancerului și demenței ar fi influențat de grupa de sânge. Deși, nu-ți poți schimba grupa de sânge, e mai bine să știi la ce boli ești predispus ca să le eviți prin schimbări ale stilului de viață.

Boli de inimă

“Grupa de sânge are legătură cu câteva afecțiuni precum infarctul, accidentul vascular și tromboembolismele”, explică dr. Mary Cushman, hematolog la Universitatea din Vermont.

Mai exact, persoanele care nu au grupa 0, au un risc cu 60-80% mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase. De asemenea, cei cu grupele A, B și AB au un risc mai mare de boli coronariene, decât cei cu grupa 0, potrivit unui studiu făcut la Harvard School of Public Health. Alte studii au asociat toate celelalte grupe de sânge în afară de 0 cu un nivel crescut de inflamație în organism, ceea ce duce la apariția bolilor. Însă, dacă cei la risc țin în frâu tensiunea arterială, colesterolul sau diabetul și duc un stil de viață sănătos, au mai multe șanse să evite îmbolnăvirea.

Citeste si:

Demență

Un studiu recent făcut pe  30,000 persoane la Universitatea din Vermont a arătat că cei cu grupa de sânge AB sunt cu 82% să se îmbolnăvească de demență.

”Studiul nostru analizează grupa de sânge și riscul de afectare cognitivă, dar mai multe studii au arătat că factori precum tensiunea arterială ridicată, colesterolul crescut și diabetul cresc riscul de deficiență cognitivă și demență,” a declarat autorul studiului, dr. Mary Cushman.  Grupa de sânge este, de asemenea, legată de alte afecțiuni vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, astfel încât rezultatele evidențiază conexiunile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, nivelurile factorului VIII din sânge, o proteină care ajută la coagulare. Nivelul ridicat al factorului VIII este asociat cu un risc mai mare de afectare cognitivă și demență. Participanții la studiu cu grupa de sânge AB au avut un nivel mediu mai mare de factor VIII decât cei cu alte grupe de sânge.

Cancer

Cei ce au grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric. „Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecţioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care grupa A de sânge – şi posibil şi B – au un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Vermont.

Unul dintre cei mai mari doctori oncologi din România nu este de acord cu aceste cercetări și consideră că nu există suficiente dovezi care să le susțină.  „Nu cred în astfel de speculaţii. Tot felul de teorii aberante în medicină au apărut încă de pe vremea lui Hypocrate. Şi studiul acesta este doar un banc de prost gust. Nu există niciun fel de dovezi ştinţifice care să coreleze grupele de sânge cu apariţia cancerului. Eu n-am vazut niciun fel de argument ştinţific legat de acest aspect, şi mă ocup de zeci de ani de domeniul oncologiei, unde merg la foarte multe congrese internaţionale, foarte elaborate”, a declarat dr. oncolog Florin Băcanu, vicepreședinte al Societății Naţionale de Oncologie.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.