Gura uscată ar putea fi un semnal de alarmă pentru cinci boli grave

Cei mai mulți români nu se gândesc niciodată la saliva lor sau la rolul important pe care îl poate juca în menținerea sănătății lor – dar a avea o gură uscată persistentă ar putea fi un semn al unor afecțiuni grave.

Gura uscată este un simptom incredibil de comun și pe care oamenii îl pot trece adesea cu vederea.

Dar, în ciuda acestui fapt, poate fi un semnal de alarmă pentru cinci boli grave la care românii ar trebui să fie atenți, a avertizat un renumit dentist.

Poate fi adesea benignă sau poate fi legată de alte probleme, cum ar fi sforăitul, medicația, fumatul sau excesul de alcool.

Cu toate acestea, o sănătate orală precară poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă pentru boli grave și potențial amenințătoare de viață, cum ar fi diabetul, un accident vascular cerebral și chiar HIV.

Dr. Azad Eyrumlu a declarat că o gură uscată persistentă poate fi adesea un semn că ceva nu merge bine în altă parte a corpului, potrivit Mirror.

El a spus: „O gură uscată poate fi un semn că ceva nu este în regulă în altă parte. Aceasta se poate manifesta prin simptome precum o senzație lipicioasă în gură, un gât uscat sau inflamat, dificultăți de mestecat sau de înghițire sau chiar respirație urât mirositoare.

„Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi un accident vascular cerebral, diabetul sau boala Alzheimer, se pot manifesta în acest mod, în timp ce aceste simptome pot fi, de asemenea, un indicator al unei afecțiuni autoimune, cum ar fi HIV sau sindromul Sjogren.”

Dr. Eyrumlu a adăugat: „Atunci când vizitați un dentist, nu ne ocupăm doar de sănătatea dumneavoastră orală. Suntem instruiți cum să depistăm anumite probleme mai ample legate de sănătatea dumneavoastră generală, de asemenea. Este vital să vă supravegheați îndeaproape propria sănătate și, dacă observați simptome persistente de gură uscată, atunci trebuie să subliniați acest lucru cu medicul dumneavoastră de familie.”

Gura uscată ar putea fi un semnal de alarmă pentru cinci boli grave

Gura uscată poate fi un semnal de alarmă pentru:

  • Diabet
  • Accident vascular cerebral
  • HIV
  • Boala Alzheimer
  • Sindromul Sjogren

Afecțiunea în care glandele noastre salivare nu reușesc să producă suficientă salivă pentru a menține gura umedă este cunoscută sub numele de xerostomie.

Deși poate că nu ne gândim niciodată la importanța sa, saliva noastră joacă un rol esențial în sănătatea noastră orală, deoarece ajută la neutralizarea acizilor produși de bacterii și, de asemenea, la îndepărtarea particulelor de alimente, potrivit Mirror.

Este, de asemenea, esențială pentru a preveni cariile dentare și conține enzime importante care ajută procesul digestiv, asigurându-se că organismul nostru primește vitaminele și nutrienții de care are nevoie.

Este recomandat să consultați un dentist la fiecare șase luni pentru a vă asigura că igiena orală este în formă și pentru a urmări orice problemă în curs de dezvoltare.

Experții recomandă periajul dinților timp de două minute cu paste de dinți care conțin fluor, de două ori pe zi, precum și folosirea regulată a aței dentare și a apei de gură.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

11 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

11 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

12 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

12 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

13 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic