Sari la conținut

Remedii simple ca să scapi de uscăciunea gurii. De ce apare senzaţia de gură uscată

gura uscata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Gura uscată poate fi un semnal al diverselor aspecte legate de sănătatea ta.

Din cuprinsul articolului

Uscăciunea gurii (xerostomia) este un simptom supărător, întâlnit frecvent la pacienții care solicită consultul în cabinetul medical. Această senzaţie neplăcută poate fi însoțită de crăparea buzelor și de uscăciunea gâtului, generând disconfort accentuat, precum și de tulburări de vorbire și de înghițire.

Această uscăciune extremă se datorează reducerii secreției glandelor salivare, care poate avea cauze multiple, între care unele medicamente, cum sunt antihistaminicele, analgezicele, diureticele, antidepresivele și anxioliticele, unele hipotensoare, antiinflamatoare, antiparkinsoniene sau medicamente pentru tratarea incontinenței urinare.

De asemenea vârsta înaintată, este, de departe, cea mai frecventă cauză, asociată fiind și cu consumul de medicamente și cauze locale. Medicii atrag atenţia asupra faptului că medicamentele chimioterapice și radioterapia din boala canceroasă au şi un astfel de efect.

Totodată, leziunile nervoase la nivelul capului și gâtului, care afectează nervii cranieni responsabili de inervarea glandelor salivare şi alte condiţii medicale cum ar fi, de exemplu, sindromul Sjogren (o boală autoimună, în care sunt afectate atât glandele salivare, cât și cele lacrimale), diabetul zaharat, boala Parkinson, tulburările de anxietate și depresia, accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer pot provoca uscăciunea gurii.

La fel şi sforăitul și respirația cu gura deschisă pot contribui la uscăciunea gurii sau refluxul gastro-esofagian, ca şi candidoza faringiană şi fumatul.

-fumatul este o altă cauză importantă a uscăciunii mucoaselor și în special a mucoasei bucale.

Remedii simple

– oprirea fumatului

– hidratarea corectă

– evitarea medicamentelor care au printre efectele secundare uscăciunea gurii

– respirația pe nas, care poate implica un examen ORL și rezolvarea eventualelor probleme (polipi nazali, deviație de sept)

– umidifierea aerului din cameră pe timpul nopții

– consumul de lămâi, inclusiv sub formă de limonadă, eventual îndulcită cu miere

– rădăcina crudă de ghimbir mestecată în bucățele mici. Ghimbirul se poate folosi și sub formă de infuzie din rădăcină uscată.

– infuzia de echinaceea -2-3 căni pe zi, sau tinctură de echinaceea, 10 picături puse în orice infuzie de plante

– mestecarea de gumă sau dropsuri care să nu conțină zahăr

– limitarea consumului de cofeină, știut fiind că aceasta poate determina accentuarea uscăciunii mucoaselor

– evitarea dulciurilor și alimentelor acide, precum și evitarea consumului exagerat de sare

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel