luni, iulie 4, 2022

Guta este o afecțiune care aduce cu sine dureri articulare severe. Este o afecțiune care rezultă în urma unor tulburări a metabolismului acidului uric, care la rândul său rezultă din proteinele pe care le ingeram zilnic din carne.

Mai exact, guta este expresia leziunilor tisulare care pot fi la nivel articular, la nivelul rinichiului și este o boală cronică pentru care ai nevoie de tratament mereu.

Te-ar mai interesa: Vrei să-ți menți pielea tânără? Uite ce poți face...

Guta este rezultatul excesului de acid uric din sânge. În peste 90% din cazuri, guta este întâlnită la bărbații tineri, iar la femei apare după ce se instalează menopauza. De cele mai multe ori, acidul uric se depune în special pe încheieturile de la nivelul picioarelor.

Trebuie să subliniem faptul că guta este o boală metabolică în care acidul uric se depune la nivelul articulațiilor pe care în timp ajunge să le distrugă. Din nefericire este și o boală care poate duce la apariția diabetului zaharat, a aterosclerozei sau la complicații renale grave.

Boala apare în mod spontan, iar simptomele pe care le simte pacientul sunt asemănătoare unei gripe. Acesta se confruntă cu oboseală, dureri mari de cap, iar crizele de gută își fac simțită prezența noaptea, prima articulație afectată fiind cea a degetului mare de la picior, glezna sau uneori, genunchiul, coatele. Zona afectată devine roșie, umflată și dureroasă.

Te-ar mai interesa: Expert: Nu confundați melatonina cu o pastilă de s...

Excesul de acid uric din sânge poate forma microcristale, care se depun la nivelul articulaţiilor şi în jurul acestora. Organismul produce acid uric prin descompunerea de purine, substanţe ce se găsesc în organism, dar şi în anumite alimente. Însă printre factorii declanșatori ai bolii se regăsesc și: obezitatea, consumul în exces de carne, consumul de alcool, sau chiar administrarea unor medicamente. În dezvoltarea bolii un rol important îl are și moștenirea genetică.

Te-ar mai interesa: Vești despre românca ucisă de un rechin. MAE: Se a...

Iată cum poți să previi guta:

  • Fă mișcare, evită pe cât posibil sedentarismul.
  • Bea apă astfel încât să fii corect hidratat. Stai departe de alcool fiindcă este un important factor declanșator al crizelor de gută.
  • Nu consuma carne în exces, ci încearcă să ai o dietă bazată de legume și fructe proaspete. Schimbarea dietei este esențială atunci când vrei să previi o nouă criză de gută. Atenție! Carnea de porc este bine să nu fie deloc consumată.
  • Este bine să eviți dietele radicale, deoarece atunci când te înfometezi crește nivelul de acid uric din organism.
  • Încearcă să nu te îngrași, să fii normoponderal. În caz contrar, dacă de exemplu ești supraponderal favorizezi creșterea nivelului de acid uric din corp.
  • Consumul de cafea și cacao trebuie evitat.

Tratamentul are ca scopul diminuarea disconfortului creat de boală dar și micșorarea frecvenței crizelor de gută. Din păcate, guta fiind o boală cronică tratamentul se va lua toată viață, iar la ora actuală nu există un tratament care să obțină vindecarea, ci doar ameliorarea simptomatologiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private