miercuri, decembrie 1, 2021

Guta este o formă a artritei care are un debut brusc și se instalează cu precădere la nivelul articulațiilor. De regulă, la articulația degetului mare de la picior sau la articulația gleznei. Pacientul

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai lipsă de potasiu – min...

va avea dureri și este necesar să primească tratament dar mai ales diagnostic de la medicul specialist. Regimul alimentar este foarte important la acești pacienți și trebuie respectat.

Guta apare ca urmare a creșterii nivelului de acid uric în sânge, iar acest lucru determină acumularea lui sub formă de cristale la nivelul articulațiilor. Acidul uric este o substanță produsă de organism în timpul metabolizării purinelor – o clasă de compuși care se regăsesc în alimente precum carnea roșie, fructele de mare, sau în bere.

În peste 90% din cazuri, guta apare la bărbații tineri, în timp

Te-ar mai interesa: Medic pneumolog: Cum se realizează evaluarea pacie...

ce la femei după menopauză, iar acidul uric se depune în special pe încheieturile de la nivelul picioarelor.

Medicii spun că aceste crize apar noaptea, iar simptomele care anunță debutul seamănă cu cele prezente în cazul gripei. Prima articulație care este afectată este cea a degetului mare de la picior sau gleznă sau chiar cea a genunchiului. În timpul unei astfel de crize, zona afectată se inflamează, capătă o culoare roșiatică, e caldă și foarte dureroasă. De asemenea, durerile aferentei unui episod de gută sunt destul de intense, calitatea vieții celui în cauză fiind grav afectată. Atenție!

Te-ar mai interesa: Super-imunitate la COVID: una dintre marile puzzle...

În lipsa tratamentului, astfel de crize dese pot duce la o afectare serioasă a rinichilor dar și a articulațiilor.

Tratamentul are ca scop diminuarea durerilor, reducerea inflamației cu ajutorul antiinflamatoare nesteroide. În cazuri grave, când boala devine cronică se ajunge la operație. De asemenea, medicii spun că regimul alimentar are un rol important în cazul acestor pacienți.

Iată ce alimente nu au voie pacienții cu gută:

Nu este bine să consumi rinichi, pește gras, carne de vită, cacao sau ciocolată. De asemenea, mezelurile trebuiesc excluse din dietă. Se vor elimina și

Te-ar mai interesa: Imunitatea naturală nu vă protejează la fel de bin...

alimentele care cresc riscul unei noi crize precum sunt cârnații, carnea, crustraceele. Nu se vor consuma nici alimente bogate în acid oxalic, deoarece acesta agravează efectele hiperuricemiei: măceșe, spanac, smochine uscate, sfecla roșie, castraveții, țelină, fasole. Pacientul trebuie să nu consume dulciuri dar și condimentele sau mâncarea picantă. Trebuie să aibă grijă la cantitatea de sare pe care o consumă zilnic, cât mai puțină sare în mâncarea lor trebuie să fie.

Iată ce alimente au voie pacienții cu gută:

Au voie însă lapte, iaurt, brânză, care de pui dar nu în exces, ouă –

Te-ar mai interesa: „În două zile v-au și anihilat, domnule ministru?”...

maximum 3 pe săptămână, fructe, legume. De asemenea, au voie cireșe, cartofi, mazăre, ciuperci, vinete, nuci, orez brun, cafea, ceai, ulei de cocos. Produsele lactate sunt bune pentru acești pacienți însă este bine să le aleagă pe cele care au un conținut scăzut de grăsimi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri