vineri, august 12, 2022

Guta este o formă a artritei care are un debut brusc și se instalează cu precădere la nivelul articulațiilor. De regulă, la articulația degetului mare de la picior sau la articulația gleznei. Pacientul va avea dureri și este necesar să primească tratament dar mai ales diagnostic de la medicul specialist. Regimul alimentar este foarte important la acești pacienți și trebuie respectat.

Te-ar mai interesa: Băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile. Aju...

Guta apare ca urmare a creșterii nivelului de acid uric în sânge, iar acest lucru determină acumularea lui sub formă de cristale la nivelul articulațiilor. Acidul uric este o substanță produsă de organism în timpul metabolizării purinelor – o clasă de compuși care se regăsesc în alimente precum carnea roșie, fructele de mare, sau în bere.

În peste 90% din cazuri, guta apare la bărbații tineri, în timp ce la femei după menopauză, iar acidul uric se depune în special pe încheieturile de la nivelul picioarelor.

Medicii spun că aceste crize apar noaptea, iar simptomele care anunță debutul seamănă cu cele prezente în cazul gripei. Prima articulație care este afectată este cea a degetului mare de la picior sau gleznă sau chiar cea a genunchiului. În timpul unei astfel de crize, zona afectată se inflamează, capătă o culoare roșiatică, e caldă și foarte dureroasă. De asemenea, durerile aferentei unui episod de gută sunt destul de intense, calitatea vieții celui în cauză fiind grav afectată. Atenție! În lipsa tratamentului, astfel de crize dese pot duce la o afectare serioasă a rinichilor dar și a articulațiilor.

Te-ar mai interesa: Oana și Viorel Lis la capătul puterilor: „Să fii c...

Tratamentul are ca scop diminuarea durerilor, reducerea inflamației cu ajutorul antiinflamatoare nesteroide. În cazuri grave, când boala devine cronică se ajunge la operație. De asemenea, medicii spun că regimul alimentar are un rol important în cazul acestor pacienți.

Iată ce alimente nu au voie pacienții cu gută:

Nu este bine să consumi rinichi, pește gras, carne de vită, cacao sau ciocolată. De asemenea, mezelurile trebuiesc excluse din dietă. Se vor elimina și alimentele care cresc riscul unei noi crize precum sunt cârnații, carnea, crustraceele. Nu se vor consuma nici alimente bogate în acid oxalic, deoarece acesta agravează efectele hiperuricemiei: măceșe, spanac, smochine uscate, sfecla roșie, castraveții, țelină, fasole. Pacientul trebuie să nu consume dulciuri dar și condimentele sau mâncarea picantă. Trebuie să aibă grijă la cantitatea de sare pe care o consumă zilnic, cât mai puțină sare în mâncarea lor trebuie să fie.

Te-ar mai interesa: S-a aflat adevărul despre pastilele cu iod! Din ca...

Iată ce alimente au voie pacienții cu gută:

Au voie însă lapte, iaurt, brânză, care de pui dar nu în exces, ouă – maximum 3 pe săptămână, fructe, legume. De asemenea, au voie cireșe, cartofi, mazăre, ciuperci, vinete, nuci, orez brun, cafea, ceai, ulei de cocos. Produsele lactate sunt bune pentru acești pacienți însă este bine să le aleagă pe cele care au un conținut scăzut de grăsimi.

Te-ar mai interesa: Medic român: „Luați, preventiv, câte o capsulă din...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private