Sari la conținut

Guvernul introduce pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul ia măsura de a introduce pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe, această fiind o decizie importantă împotriva traficului de droguri.

„Azi luăm o decizie foarte importantă în lupta împotriva traficului de droguri. Este o măsură care se adaugă celor două legi esenţiale: Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care conduc drogaţi şi fac accidente mortale.

Plus Legea 2 Mai, trimisă la promulgare zilele trecute, ce prevede că traficanţii de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Acum introducem pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe. Sunt aşa-numitele droguri sintetice, extrem de periculoase”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei Guvernului.

Care sunt cele şase noi substanţe?

La rândul său, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a explicat că mai multe substanţe care constituie droguri de mare risc şi astfel România se aliniază unei rezoluţii luate anul trecut de către Comisia Naţiunilor Unite pentru Stupefiante.

„Aşa cum aţi spus, domnule prim-ministru, acest proiect propune întărirea cadrului normativ consacrat combaterii traficului şi consumului de droguri. Aceste substanţe, aşa cum aţi spus, sunt droguri de mare risc. Dacă îmi permiteţi, am să le citesc.

Este vorba de 2 metil AP 237, Etazen, Etonitazepin, Protonitazen, ADB butinaca, Alpha-PHP şi vor fi incluse într-o anexă la Legea 143/2000 privind substanţele care constituie droguri şi precursori de droguri, fiind în acest moment controlate legal. Cea de-a şaptea substanţă intitulată 3 metil metacatrinone este deja inclusă în control legislativ, începând cu anul 2023, prin legea 77”, a explicat Cătălin Predoiu.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Set de acţiuni realizate de către Poliţia Română

El a adăugat că măsura aceasta se încadrează unui set mai mare de acţiuni, atât legislative, cât şi operative realizate de către Poliţia Română, prin structurile specializate.

„În acest fel aliniem legislaţia noastră unei rezoluţii a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Stupefiante care a fost luată anul trecut în 13, 17 martie, la Viena, la cea de-a 66-a sesiune a acestei comisii, şi închidem cercul substanţelor de mare risc care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor.

Măsura se încadrează într-un complex mai mare de acţiuni pe care, după cum ştiţi, le-am pus în mişcare la Ministerul Afacerilor Interne, sub aspectul de întărire a cadrului normativ şi sub aspectul operativ, prin acţiuni concrete desfăşurate de Poliţia Română, prin structuri specializate”, a mai spus ministrul, potrivit Agerpres.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel