Sari la conținut

Harbuji murați, tăiați felii, la borcan, pentru iarnă. Secreul rețetei din Moldova

pepeni murati
Sursa foto: Romania TV
Reteta de pepeni murati

Harbuji murați, tăiați felii, la borcan, pentru iarnă. Multe gospodine obisnuiesc sa pregăteasca pentru iarnă, pe langă nelipsitele gogonele în saramură și pepeni verzi la murat.

Pentru a avea harbuji murați cu miez sănătos, secretul stă în modul lor de alegere. Nu alegeți harbujii prea copți! Bateți-i cu palma și sunetul trebuie să fie unul curat si nu, ,înfundat și greoi”.

Harbuji murați la borcan. Ingrediente:

  • 2 pepeni mici cu coaja tare,
  • 1 legatură de mărar uscat,
  • 5-6 frunze de țelina,
  • 2-3 rădacini și frunze de hrean,
  • 1 căpățână de usturoi,
  • 250 g sare pentru murături (se pun 25 de grame de sare la un litru de apă),
  • 1 plic cu boabe de muștar,
  • 2 borcane de 5 l

Ingrediente saramură:

  • La un borcan mare de 10 litri intra aproximativ 5 litri de apă.
  • Se adaugă sarea în apa calculând astfel: 25 de grame de sare la litrul de apă.
  • Folosiți sare pentru murături, dacă veți folosi sare de masă, pepenele nu se va mura.
  • Se pune apa cu sare pe foc și se  lasa să clocotească 5-6 minute. Doua-trei clocote este suficient.

 Mod de preparare pentru rețeta de harbuji murați

  • Pepenii verzi se spală bine și apoi se  feliază în feliuțe cât mai mici, sa îi puteți așeza in borcane.
  • Se sterilizează bine borcanele și capacele, după care se așeaza pe fundul acestora rădăcina de hrean, frunze de țelina, boabe de muștar,  cățeii de usturoi curățați.
  • Apoi se asează cât mai inghesuit feliile de pepene.
  • Când ați terminat de așezat totul în borcan se pun deasupra și frunzele verzi de hrean și tije uscate de mărar.
  • Se pun borcanele pe o tavă de metal pentru a împiedica crăparea acestora în momentul în care se toarnă saramura clocotită.
  • Se toarnă saramura clocotită în borcan, în asa fel încât saramura să ajunga până la limita de sus a gurii borcanului și să acopere tot pepenele.
  • Se lasa borcanele să se răcească, apoi se capsează bine și se  pun la păstrare în loc intunecos și răcoros până la iarnă.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel