Sari la conținut

Harta Șpăgii în spitalele din România: județele cu cel mai ridicat procent de mită oferit personalului medical

Harta șpăgii în spitalele din România
Sursă foto: Facebook Dragos Vana
Harta șpăgii în spitalele din România

Dragoș Vana, fondatorul site-ului Graphs.ro, a realizat Harta Șpăgii în spitalele din România, conform datele colectate în Mecanismul de Feedback al Pacientului al statului.

Harta Șpăgii realizată de Dragoș Vana ne arată în ce județe din România medicii sau asistenții au solicitat mită (bani sau atenții) și în ce procentaj. Procentajele reprezintă răspunsurile cu „da” ale pacienților.

Graphs.ro a obținut premiul de excelență la Romanian Healthcare Awards – cea mai amplă competiție cu juriu internațional dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din România, eveniment de recunoaștere a inovației și a excelenței din domeniul sănătății.

Sursa: Dragos Vana Facebook

Județele unde șpaga e la loc de cinste

Astfel, conform hărții, situația cea mai gravă este în Teleorman (8,11%), urmat de județele Giurgiu (7,55%), Olt (5,08%), Argeș (4,95%), Brăila (4,5%).

Alba se află între județele care stau cel mai bine la acest capitol, iar pacienții nu își arată nemulțumirea: Covasna (0,47%), Alba (0,59%), Brașov (0,66%), Cluj (0,71%), Sibiu (0,76%).

Județele Teleorman, Giurgiu și Olt au cele mai mari procente de pacienți care spun că personalul medical le-a cerut bani, în timp ce la polul opus sunt județele Covasna, Alba și Brașov, potrivit datelor agregate de platforma Graphs.ro pentru luna martie, pe baza informațiilor de pe platforma data.gov.ro.

Ce spune autorul programului de cercetare

„Sunteți pregatiți pentru Harta Șpăgii? După cum știți în ultima vreme am procesat datele din Mecanismul de Feedback al Pacientului. Vreau să fac un proiect mai mare, separat de Graphs, doar cu acestea.

Dar între timp era păcat să mă bucur doar eu de ele, așa că poftiți la date AICI.

Grafice, tabele, hărți, statistici, per spital, per județ, medie națională, tot ce vreți. Nu doar cu șpagă ci cu toate întrebările din formular. Liber să le folosiți și interpretați în articole, etc. – cum credeți de cuvință.

Se pot descărca și au cod de embed pentru publicații online, evident cu citarea sursei.

Harta Șpăgii în spitale: Metodologie

 • Datele din Ianuarie 2021 – la zi sunt luate de pe data.gov.ro. De atunci sunt publicate per spital acolo.
 • Pentru datele istorice (Decembrie 2016 – Decembrie 2020) vreau să îi mulțumesc lui Constantin Radu care le-a salvat ani la rândul și mi le-a trimis.
 • Din ce am observat, unele din acestea nu mai sunt disponibile nicăieri pe Internet la momentul acesta.
 • Lipsește luna Septembrie 2017. Dacă o are cineva m-aș bucura să completez datele.
 • Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și Spitalul Orășenesc Bals apar de două ori în câteva seturi de date, iar ca să evit conflicte, unele date de la aceste două spitale lipsesc”, a anunțat clujeanul Dragoș Vana.

Întrebările la care au răspuns pacienții

Pe lângă solicitările de mită, pe platforma Graphs.ro Dragoș Vana a publicat toate datele colectate, care răspund la următoarele întrebări adresate pacienților:

 • Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
 • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
 • Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
 • A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
 • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
 • Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
 • Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
 • Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
 • Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
 • Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel