Sari la conținut

Harta stațiunilor cu apă termală din România. Locuri căutate pentru apele vindecătoare și aerul proaspăt

Băi termale/ Stațiunea Tășnad
Sursă foto: Colțișor de România
Băi termale/ Stațiunea Tășnad

România se poate lăuda cu o multitudine de stațiuni cu apă termală, recunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

În ciuda preoconcepțiilor, stațiunile cu apă termală nu sunt recomandate doar persoanelor în vârstă, ci și tinerilor sau familiilor cu copii.

Principala atracție a acestor stațiuni o reprezintă izvoarele, care sunt indicate pentru diverse afețiuni.

Stațiuni cu apă termală în Ardeal

În Ardeal se află numeroase stațiuni cu apă termală, multe dintre ele cunoscute și apreciate nu doar datorită calității deosebite a apelor, ci și prin serviciile de calitate oferite turiștilor: cazare la standarde înalte, mâncare bună și posibilități de petrecere a timpului liber.

Băile Felix este cu siguranță una dintre cele mai populare și căutate stațiuni de profil din țară, situată la o altitudine de 150 metri, în apropiere de Oradea. Apele termale de aici și nămolurile au proprietăți sapropelice, iar stațiunea dispune de numeroase centre de tratament balnear, de săli de gimnastică, bazine de înot, centre de hidroterapie sau kinetoterapie.

Citeste si:

Băile Tășnad se află în județul Satu Mare, aproape de granița cu Ucraina și Ungaria. Apa termominerală din stațiune are o temperatură de aproximativ 40 de grade, fiind ideală pentru tratamentul afecțiunilor dermatologice sau reumatologice. Ștrandul termal de aici funcționează din anul 1978 și oferă turiștilor condiții foarte bune.

Băile Balvanyos din județul Covasna se află la o altitudine de 900 de metri și au un potențial balnear deosebit datorită mofetelor (emanații post-vulcanice). Apele din stațiune sunt intens mineralizate, fiind indicate pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, digestive, reumatice și articulare.

Băi termale în Muntenia

Și în sudul țării, în Muntenia, există numeroase stațiuni cu apă termală, ușor accesibile mai ales pentru bucureșteni. Izvoarele sunt bogate în minerale, fiind recomandate pentru tratamentul unei game variate de afecțiuni.

Afecțiuni ce pot fi tratate la Băile Olănești
Sursă foto: Centru Spa Băile Olănești

Băile Olănești se numără printre cele mai cunoscute stațiuni de tratament din România, datorită izvoarelor iodurate, bromurate, sodice, sulfuroase sau clorurate, apreciate pentru proprietățile lor terapeutice încă din anul 1760. Stațiunea se află aproape de Râmnicu Vâlcea și este indicată în special persoanelor care suferă de afecțiuni digestive, renale, urinare și hepatice. Bazele de tratament de aici sunt foarte bine dotate, cu aparatură modernă, de ultimă generație.

Băile Govora este o altă stațiune balneară apreciată și cu tradiție, izvoarele ei fiind folosite în scop curativ încă din anul 1881. Stațiunea deține unele dintre cele mai iodurate și bromurate ape din Europa, potrivite pentru tratamentul afecțiunilor reumatice, respiratorii sau dermatologice.

Băile Calimănești – Căciulata se află tot în apropiere de Râmnicu Vâlcea, apele sale minerale sufluroase, clourate, bromurate, sodice, bogate în calciu și magneziu, fiind apreciate și folosite de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1873 și 1893, apele din stațiune au primit premii internaționale la Viena și Bruxelle, pentru proprietățile terapeutice deosebite, notează Știrile ProTv.

Stațiuni termale în Moldova

Deși are mai puține stațiuni balneare comparativ cu Transilvania, și Moldova este o destinație potrivită pentru o vacanță de relaxare și tratament, în condiții foarte bune și la prețuri accesibile.

Slănic Moldova este cea mai cunoscută stațiune din regiune, situată în apropiere de orașul Târgu Ocna, în județul Bacău, la o altitudine de peste 500 de metri. Localitatea este înconjurată de pădure, astfel încât aerul este foarte curat, iar turiștii pot merge și în drumeții montane, pe diferite trasee. Primul izvor cu ape minerale de aici a fost descoperit în anul 1801, iar în prezent centrele de tratament oferă o cură internă cu ape minerale, aerosoli, băi cu apă caldă, hidroterapie sau kinetoterapie.

Târgu Ocna este o stațiune care deține șapte izvoare minerale cu proprietăți deosebite, dar principala atracție de aici o reprezintă Salina Târgu Ocna, recomandată pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii, cum sunt bronşitele cronice, astmul și sinuzitele. Localitatea funcționează ca stațiune de interes local din anul 1894, fiind atestată oficial ca stațiune balneoclimatică în 2013.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.