duminică, noiembrie 29, 2020
Rusen Anca

Helicobacter pylori (H. pylori) este una dintre cele mai des întâlnite infecții cronice la om și este determinată de o bacterie care este transmisă de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva sau materiile fecale.

Din păcate, boala se poate transforma treptat, de-a lungul a mai multor ani, în ulcer sau, mai grav, în cancer.

Este o bacterie care persistă toată viața și este responsabilă de majoritatea bolilor care apar la stomac. Specialiștii spun că mai mult de jumătate din populația globului este afectată de această infecție, care este pe locul doi în clasamentul celor mai răspândite infecții bacteriene din lume, după caria dentară.

Care sunt principalele semne și simptome:

Destul de rar, apar următoarele simptome: arsuri abdominale, greață, stări de vomă, eructații, balonare. Uneori, persoana respectivă scade destul de mult în greutate într-o perioadă scurtă de timp. Dar sunt și cazuri când, odată intrată în stomac, bacteria continuă să se răspândească pe toată durata vieții individului, uneori fără să fie observată și să fie asimptomatică. Totuși, această bacterie  provoacă o inflamație cronică a stomacului, numită gastrită cronică, afecțiune care evoluează lent și persistă toată viața în lipsa tratamentului.

Atenție! Cercetătorii susțin că la nivelul stomacului, H. pylori este responsabilă de 7 cazuri de ulcer din 10, iar la nivelul duodenului, de 9 cazuri din 10. Datele statistice spun că H. pylori este prima bacterie implicată în dezvoltarea unei forme de cancer și de aceea încă din 1994 Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasat-o drept agent cancerigen de gradul I. Este o bacterie care este responsabilă de apariția cancerului gastric într-o proporție de peste 70%.

Ce complicații pot să apară:  

  • Bacteria provoacă ulcerul gastric și ulcer duodenal.
  • Poate duce la inflamația mucoasei gastrice și în acest mod apare gastrita.
  • Din păcate, această infecție este un mare risc pentru apariția cancerului gastric, a adenocarcinomul și limfomului gastric.

Cum se stabilește diagnosticul:

Orice persoană trebuie să facă anumite investigații și analize de sânge. Trebuie să facă analiza materiilor fecale – un test care urmărește detectarea antigenului H. pylori în materiile fecale și poate fi utilizat pentru a decela prezența unor proteine speciale asociate infecției cu Helicobacter pylori. Însă analiza de elită este endoscopia digestivă superioară.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul îl va recomanda numai medicul specialistul gastroenterolog. Medicul îți administrează mai multe antibiotice care au rolul de a distruge bacteria și să se obțină eradicarea infecției. După terminarea tratamentului trebuie refăcute analize pentru ca medicul să se asigure că bacteria a fost distrusă.

Parteneri