Sari la conținut

Help autism! Terapia, la mâna Ministerului Sănătății

copii cu autism
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Metoda Mifne

Help autism! 100 de ONG-uri în autism cer Guvernului României, Ministrului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate deblocarea banilor pentru decontarea terapiei.

Help autism! Terapia, la mâna Ministerului Sănătății

200 milioane lei au fost irosiți în anul 2021 din cauza incapacității autorităților competente de a elabora și implementa programul național de sănătate destinat persoanelor cu TSA, deși a fost reglementat încă din anul 2020 prin OUG nr.25/2020, iar ulterior prin OUG nr.145/2020.

Această sumă era suficientă pentru acoperirea a 1,5 milioane de ședințe de terapie, peste 3500 de persoane fiind lipsite în mod nejustificat de accesul la terapia zilnică.

Prin solicitarea depusă organizațiile care reprezintă peste 40 000 persoane cu autism și familiile acestora atrag atenția Guvernului, Ministrului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate că termenul asumat pentru elaborarea și implementarea acestui program a fost din nou încălcat. În urma acestui angajament, proiectul hotărârii de guvern privind programele naționale de sănătate a primit avizul favorabil al Consiliului Economic și Social.

Cu prilejul dezbaterilor pentru emiterea avizului CES, reprezentanții MS și CNAS, prezenți la ședința din 22.03.2022, și-au asumat un termen de 90 de zile pentru completarea hotărârii de guvern privind programele naționale de sănătate, termen ce s-a împlinit la data de 22 iunie 2022.

Persoanele cu TSA și familiile lor se simt din nou înșelate, amăgite, mințite și abandonate de autoritățile competente ale căror promisiuni au durat fix până la obținerea avizului necesar din partea societății civile, se menționează în petiția transmisă pe 22 iunie.

Ministerul Sănătății trebuia să aprobe procedura

De asemenea, la data de 6 mai 2022 s-a împlinit și termenul legal de 45 de zile reglementat prin Legea nr. 58/2022 în care Ministerul Sănătății trebuia să aprobe procedura de autorizare şi evaluare a asociațiilor și fundațiilor ca furnizori de servicii conexe actului medical destinate persoanelor cu TSA. Această procedură este absolut necesară pentru ca organizațiile neguvernamentale să poată oferi beneficiarilor servicii de terapie decontate prin programul național de sănătate destinat persoanelor cu TSA.

La mai mult de 2 ani de la reglementarea programului în Legea nr.95/2006, comunitatea persoanelor cu TSA încă așteaptă ca autoritățile competente să își îndeplinească obligațiile legale privind implementarea acestuia, iar fiecare zi de întârziere înseamnă scăderea șanselor la recuperare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel