Sari la conținut

Hemofilia, o boală cronică care se manifestă prin hemoragii

Hemofilia este o boală cronică. Aceasta se manifestă prin sângerări necontrolate, altfel spun prin apariția hemoragiilor. Medicii spun că de vină este lipsa unui factor de coagulare în sânge.

Datele statistice arată că acestă afecțiune se întâlnește mai des la băieți decât la fete. Practic, boala se transmite genetic de la mame.

Diagnosticarea are loc în copilărie

Diagnosticul hemofiliei vine încă de la debutul vieții, în copilăria mică odată cu apariția primelor traume de natură fizică. Din păcate, astăzi încă nu există un tratament care să vindece boală, dar sunt tratamente moderne care reușesc să o țină sub control, calitatea vieții pacienților fiind mult îmbunătățită.

Diagnosticul de hemofilie se realizează cu ajutorul unei analize de sânge.

Sunt 3 forme de hemofilie: ușoară atunci când factorul de coagulare este prezent în proporție de 5 și 40%. Forma moderată cu un factor de coagulare prezent între 1 și 5% și forma severă unde factorul de coagulare este mai mic de 1%.

Semnele și simptomele bolii sunt în funcție de nivelul factorilor de coagulare. De exemplu, atunci când nivelul factorului de coagulare este redus ușor, pacientul va sângera numai dacă este operat, însă dacă are deficiență de factor severă, este posibil să sângereze spontan.

Principalele simptome ale hemofiliei sunt:

  • sângerări inexplicabile și cantitative, excesive chiar
  • vânătăi mari, profunde
  • durere sau umflare la nivelul articulațiilor
  • sângerări nazale
  • prezența sângelui în urină sau în materiile fecale
  • în cazul sugarilor apare o iritabilitatea și plâns inexplicabil

Simptomele descrise mai sus reprezintă o urgență medicală! Așa că dacă ai cefalee, vărsături continue, dureri la nivelul gâtului iar vederea este neclară sună la 112 sau mergi la medic!

Hemofilia de tip 1, cea mai frecventă formă a bolii

Hemofilia de tip 1 este cea mai des întâlnită și este cauzată de o deficiență a factorului VIII.

Hemofilia de tip B este cauzată de o deficiență a factorului IX. Iar hemofilia de tip C este forma ușoară a bolii și e cauzată de deficiența factorului XI. Pacienții care au hemofilie de tip C nu au ca manifestări sângerările spontane, acestea apar numai după o traumă sau o operație.

De regulă, hemofilia este considerată o afecțiune genetică, moștenită. Foarte rar însă sunt și cazuri de hemofilie dobândită, adică acelea care se dezvoltă după naștere. Apare la pacienții al căror sistem imunitar formează anticorpi care atacă factorii VIII sau IX.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel