Sari la conținut

Este una dintre cele mai transmisibile forme de hepatită! Ce trebuie să facă o gravidă

Hepatita B este una din cele mai transmisibile forme de hepatită de la mama la făt de pe întreg globul. Testarea este absolut esențială înainte ca orice femeie să-și dorească un copil și să rămână gravidă.

Specialiștii susțin că riscul de transmitere de la mamă la făt a virusului variază în funcție de vârsta sarcinii la care a debutat hepatita (în cazul infecției acute): în trimestrul I – risc 0%, în trimestrul al II-lea – 10-25%, în trimestrul al III-lea – 80-90%. De aceea, este indicat, pentru propria protecție dar și pentru a proteja bebelușul, ca o viitoare mama să se vaccineze înainte de rămâne însărcinată.

Cum se transmite virusului B:

Există mari șanse de a lua virusul B pe cale sexuală, practic aproximativ 25% dintre cei care au contact sexual cu o persoana care are virusul B iau de la aceasta. Medicii spun că deși placenta este un bun filtru pentru virusul B al hepatitei, cu toate acestea, transmiterea de la mama însărcinată la copil poate să apară în 10-20% din cazuri, dacă nu se ia nicio măsură de profilaxie.

Datele statistice arată că micuții care ei care iau virusul în primul an de viață, în 90% din cazuri virusul nu dispare din organism, iar dacă virusul a fost luat în perioada 1-5 ani, riscul de a nu scăpa de el este de 30%. De asemenea, dacă virusul este luat după această perioadă, riscul de a rămâne cu virusul este de doar 2-6%. Persoanele care au cronic virusul hepatitei B, au risc să facă hepatită cronică, ciroză hepatică și cancer de ficat.

Deoarece virusul este foarte contagios, riscul ca fătul să dezvolte hepatită B este de 10-20% în cazul mămicilor cu antigen HB pozitiv și 90% dacă prezintă și Ag HBe. Transmiterea virusului are loc în timpul nașterii prin expunerea fătului la sângele mamei și alte fluide corporale prezente în procesul nașterii. De aceea, este indicat, pentru propria protecție dar și pentru a proteja bebelușul, ca o viitoare mama să se vaccineze înainte de rămâne însărcinată.

Dacă o femeie însărcinată este depistată pozitiv pentru hepatita B la primele vizite prenatale, va primi imunoglobulină. La nașterea copilului, bebelușul va primi și el o doză de imunoglobulină anti-hepatită B și va fi vaccinat împotriva hepatitei B la vârsta de o săptămână, o luna și 6 luni. De aceea toți nou-născuții sunt vaccinați la naștere împotriva hepatitei B.

Copilul născut din mamă cu virusul hepatitei B nu are defecte congenitale cauzate de acest virus, dar poate avea greutate mai mică la naștere dacă mama a luat virusul în timpul sarcinii. Specialiștii susțin că deși inițial se credea că nașterea prin operație cezariană scade riscul de a transmite copilului virusul hepatitei B, actualmente se consideră că nașterea naturală are același risc ca și cezariana de a transmite copilului virusul B al hepatite. Însă, vestea bună este că dacă copilul a făcut imunoglobulină și vaccinul la naștere, poate fi alăptat la sân fără riscul de a-i transmite virusul hepatitei B.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel