vineri, august 12, 2022

Hepatita C: Care sunt pricipalele semne că suntem bolnavi. O boală gravă ce afectează ficatul, hepatita C poate duce la deces. Nu există vaccin pentru VHC…

Hepatita C este o infecție a ficatului, pe care îl poate deteriora grav. Este cauzată de virusul hepatitei C și poate duce la ciroză și la cancer hepatic. Netratată, hepatita C poate cauza moartea celui infectat.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, în  2015, 100 de milioane de oameni fuseseră infectați cu virusul hepatitei C. Din aceștia, 71 de milioane de persoane aveau hepatită cronică din cauza acestui virus.

Te-ar mai interesa: Dr. Vasi Rădulescu: Ce expresii să folosim la medi...

În 2019, aproximativ 290.000 de oameni au murit din cauza hepatitei VHC si a complicatiilor aferente cirozei si cancerului hepatic.

Doar în SUA, sunt peste 2,4 milioane de persoane cu această boală, notează WebMD.com.

In Europa, cea mai mare prevalenta este in zona de est, comparativ cu vestul. Acest virus a fost descoperit in anul 1989 si teste serologice de depistare a lui au fost disponibile din 1990.

Astfel ca, nestiindu-se despre existenta lui, majoritatea pacientilor din generatia de dinainte de 89 au dobandit VHC prin transfuzii de sange de la persoanele infectate.

Hepatita C poate fi depistată prea târziu pentru că nu sunt multe simptome care să o semnaleze, notează WebMD.com.

Te-ar mai interesa: Aplicație care te răsplătește să faci sport: Când ...

Cum se transmite

Transmiterea infectiei cu VHC este asemănătoare cu cea a infectiei VHB, prin contact cu sange sau alte produse biologice: transfuzii sangvine, ace si instrumentar chirurgical nesterilizate.

Se mai poate transmite prin tatuaje, droguri intravenoase, hemodializa, contact sexual, folosirea la comun a obiectelor personale (precum lame de ras, forfecute, periuta de dinti etc.).

VHC nu se transmite prin alaptare, tuse, imbratisare, sarut, alimente sau apa.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

Perioada de incubatie variaza intre 14 si 80 zile, media fiind de 45 zile. In primele 6 luni de la contactul cu VHC, sistemul imunitar fie reuseste sa distruga virusul, fie acesta ramane in organism si determina hepatita cronica. 85% dintre cei care se infecteaza cu VHC dezvolta hepatita cronica, care ulterior progreseaza catre ciroza si cancer hepatic.

Progresia catre ciroza are loc in 20 – 30 de ani de la debutul infectiei, insa consumul cronic de alcool duce la aparitia mai rapida a cirozei decat VHC.

Te-ar mai interesa: Cancerul NU este sfârșit de drum: Feminitate după ...

Nu există vaccin

Ca si in cazul hepatitei cu VHB, semnele că avem hepatită C pot varia de la lipsa manifestarilor clinice pana la icter, oboseala, dureri articulare, febra, urina inchisa la culoare, dureri abdominale, varsaturi, lipsa poftei de mancare.

In boala hepatica avansata, pot aparea simptome legate de complicatiile asociate cirozei.

Până în prezent, nu s-a descoperit un vaccin similar celui pentru VHB, pentru a impiedica infectia cu VHC.

Te-ar mai interesa: NU decoji castraveții. Iată ce beneficii oferă pen...

Exista cateva masuri preventive in depistarea precoce a hepatitei cu VHC, respectiv: testarea tuturor persoanelor de peste 18 ani si a gravidelor, testarea regulata a persoanelor care se drogheaza cu substante intravenoase, a celor care au primit transfuzii de sange sau organ transplantat inainte de 1987, a celor in program de hemodializa, a celor cu enzime hepatice crescute, cu HIV sau nascuti din mame cu VHC.

Testul de depistare a contactului cu VHC consta in anticorpii anti-VHC.

Daca aceasta analiza este pozitiva, atunci se impune efectuarea viremiei pentru VHC, care masoara cantitatea de virus din sange. Cand valoarea viremiei depaseste limita de detectie, se impune tratament specific antiviral.

Pe de altă parte, mai este si situatia in care anticorpii sunt pozitivi si viremia nedetectabila, semnificand ca pacientul s-a vindecat. Anticorpii raman in sange toata viata, fiind o marca a contactului cu VHC.

Totodată, pe langa testele standard de depistare a VHC, sunt necesare analize uzuale de sange si ecografie abdominala, impreuna evaluand functia hepatica si posibilele complicatii asociate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private