duminică, septembrie 19, 2021

Hepatita de tip C – una cele mai severe tipuri de hepatita, întrucât poate ajunge în formă acută, afectează atât femeile, cât și bărbații, însă simptomele sunt diferite.  Heptita C se transmite prin contact

direct cu sângele unui pacient infectat.

Până la un punct femeile sunt avantajate în lupta cu acest virus, datorită un factori naturali. Estrogenul este acel factor natural care joacă un rol de protecție al ficatului femeii.  Din păcate, acest factor natural își face simțită prezența doar până la momentul intrării la menopauză.

Cum se manifestă hepatita de tip C la femei vs. la bărbați?

  • Dezvoltarea cirozei. Conform statisticilor, dintre pacienții diagnosticați cu hepatita c, doar 5 -20% dezvoltă forma acută a bolii. Femeile sunt mai protejate de ciroza hepatică, datorită cantității

    de estrogen pe care corpul o produce în mod natural.

  • Vindecarea spontană. Dintre pacienții infectați cu virusul hepatic C, 85% ajung să dezvolte o formă cronică a bolii. Restul de 15% reușesc să se vindece în mod spontan, organismul reușinând în mod miraculos să își revină, fără a mai fi nevoie de tratament medicamentos. Vindecarea spontană a fost mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează tot prezenței estrogenului în organism.
  • Evoluția bolii. Și de data aceasta, bărbații sunt mai predispuși către o evoluție mai rapidă a virusului. În cazul consumatorilor

    de alcool și a fumătorilor, procesul de evoluție al bolii este din ce în ce mai rapid. Femeile sunt și de data aceasta mai protejate datorită estrogenului, care protejează ficatul, încetinind astfel evoluția bolii.

  • Efectele secundare în cazul tratamentului medicamentos. De data aceasta, bărbații sunt cei avatanjați, organismul lor fiind mai rezistent la tratament. În majoritatea cazurilor, tratamentul hepatitei c include ribavirina, care are ca efect secundar instalarea anemiei. Femeile sunt mai predispuse spre anemie, cu atât mai mult cu cât pierd lunar sânge în timpul menstruației.
  • Răspunsul la tratament. Studiile efectuate până în acest moment au avut la baza tratamentul bazat pe ribavirină cu interferon. Conform statisticilor, femeile au răspuns mai bine la tratament, având un procent mai ridicat de vindecare. Acest lucru se datorează și procesului de dezvoltare mai încet al bolii, din nou, tot din cauza estrogenului.

Ultimele stiri