Sari la conținut

Hepatita

Hepatita este o inflamaţie a ficatului acută sau cronică. Ficatul are misiunea de a distruge substanţele toxice din organism şi de a fabrica compuşi chimici necesari organismului (de exemplu bila care este necesară digestiei) şi este singurul organ care se regenerează. Complicaţiile hepatice apar atunci când ficatul este atacat de agenţi agresivi ca virusurile, medicamentele sau băuturile alcoolice şi nu se mai poate regenera complet sau deloc.

Hepatita este o boală infecţioasă cu un procent foarte ridicat de transmitere. Studiile au aratat că virusul hepatic tip B are un procent de infectivitate de 33 %, virusul hepatic tip C un procent de infectivitate de 3 %.

 

Simptome şi tipologie

Multe cazuri de hepatită sunt dificil de depistat pentru că simptomele sunt asemănătoare cu ale gripei sau nu apar deloc. În cazul hepatitelor B şi C, simptomele pot lipsi de-a lungul anilor şi esxită riscul ca persoana infectată să transmită virusul fără să ştie. Cele mai întâlnite semne ale hepatitei sunt următoarele:

Pierderea poftei de mâncare

Oboseală

Dureri de muşchi sau încheieturi

Greaţă şi vărsături

Durere abdominală

Febră

În cazul în care hepatita avansează şi se instalează ciroza, mai pot apărea :

Scăderea tonusului muscular

Scădere în greutate

Retenţie de lichid în ţesuturi

Mărirea în dimensiuni a abdomenului

Icter (ingălbenirea pielii şi a scleroticelor, porţiunea albă a globilor oculari)

umflarea articulaţiilor

 

Există mai multe tipuri de hepatită, denumită ţn funcţie de tipul de virus care o declanşează : hepatita de tip A (virusul hepatic A), hepatita de tip B (virusul hepatic B), hepatita de tip C (virusul hepatic C), hepatita de tip D (virusul hepatic D), hepatita de tip E (virusul hepatic E), hepatita de tip G (virusul hepatic G). Cele mai răspândite tipuri de hepatită sunt A, B si C.

Hepatita A are doar formă acută, pe când hepatita B şi hepatita C poate avea 2 forme:

Acută-infecţia care se manifestă clinic după 21 de zile, până la 6 luni după momentul infectării şi durează maxim 6 luni

Cronică-nfecţia care durează mai mult de 6 luni

Hepatita A este cea mai frecventă formă de hepatită, este o boală infecto-contagioasă acută, denumită şi ,,Boala mâinilor murdare’’ şi se întâlneşte în special la copii şi tineri. Virusul pătrunde în corp de obicei prin apă, alimente, mâini murdare şi exceptional parenteral, prin transfuzie, infecţii, etc. Invadează ficatul unde se înmulteşte intens determinând leziuni directe ale hepatocitelor şi infiltrate inflamatorii.

Nu există un tratament specific, ci doar simptomatic bazat pe administrarea de vitamine şi protectoare hepatice.
Igiena riguroasă poate reduce riscul de contaminare, dar nu asigura o protecţie eficientă şi sigură. Vindecarea este completă, iar organismul dezvoltă anticorpi care îl protejează pentru toată viaţă împotriva virsului de acest tip.

 

Hepatita B este o boală gravă, iar infecţia cu acest virus poate provoca cicatrici ale ficatului, insuficienţă hepatică, cancer de ficat și chiar moarte. Are două stadii:acută şi cronică.

Se transmite în principal prin schimbul de fluide ale corpului şi prin contactul mucoaselor sau tegumentelor lezate ale organismului (răni, ulceraii care uşurează trecerea virusului hepatic denumite „soluţii de continuitate”) cu fluide infectate – transfuzii de sânge, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate, folosirea în comun cu persoane infectate a seringilor sau a altor instrumente contaminate care pot provoca sângerare (forfecuţe pentru manichiură, briciuri, etc). Hepatita de tip B se poate transmite şi  „pe verticală” – de la mamă la făt având o probabilitate de transmitere de 100 %, dacă femeia se infectează în primul trimestru de sarcină. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis şi prin lapte matern.

Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei B este vaccinarea. Alte modalităţi de prevenire a infecţiei cu virusul hepatiei B sunt :

Utilizarea corectă şi permanentă a prezervativelor

Administrarea imunoglobulinei antihepatită B (HBIG) nou-născuţilor ale căror mame sunt infectatela 12 ore după naştere

Folosirea seringilor de unică folosinţă

Evitarea folosirii în comun de intrumente care ar putea avea sânge pe ele – aparate de ras, periuţe de dinţi, forfecuţe pentru manichiură, briciuri, etc.

În ceea ce priveşte tatamentul hepatitei B, dacă ajungeţi la medic la scurt timp de la expunere, vi se va face o imunizare imediată cu un vaccin împotriva acestui tip de hepatită şi cu unul pentru întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, este foarte important să vă protejaţi ficatul evitând băuturile alcoolice şi luaţi medicamente doar la sfatul medicului.

În cazul în care hepatita persistă mai mult de şase luni şi este activă (hepatită cronică activă), medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tratament mult mai agresiv.
Persoanele cu hepatită cronică activă, sunt tratate cu o combinaţie de medicamente, cum ar fi următoarele:
Interferon. Acest medicament stimulează sistemul şi poate fi injectat fie în fiecare zi, fie decâteva ori pe săptămână o perioadă de aproape un an. Interferonul are unele efecte secundare nedorite ca: depresie, oboseală şi pierderea poftei de mâncare și poate reduce numărul de celule albe din sânge.

Epivir. Acest medicament se administrează pe cale orală o dată pe zi şi adesea este utilizat în pararlel cu Interferonul. De obicei, acest medicament este bine tolerat, dar poate provoca o înrăutățire a funcționării ficatului în cazuri rare.
Hepsera. Acest medicament este luat o dată pe zi și funcționează bine la persoanele  a căror boală nu răspunde la Epivir. Acesta poate provoca probleme cu rinichii mai ales la persoanele care au deja probleme cu rinichii.

Baraclude. Acest medicament este trebuie luat zi de zi și conform studiilor, poate fi unul dintre cele mai eficiente medicamente antivirale disponibile pentru hepatita B.
Viread trebuie luat o dată pe zi. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru a trata HIV și este utilizat la pacienții care au atât HIV cât și hepatita B, dar poate fi utilizat şi ca agent unic pentru tratarea hepatita B.

Hepatita C este o infecţie persistentă şi are două stadii: hepatita acută C se referă la boala inițială  în termen de 6 luni de la infectare. Cei mai mulți oameni (până la 85%), cu hepatita acuta C trec la infecţia cu hepatita cronică C.

Ca şi hepatitata de tip B, se transmite  prin fluide contaminate ale corpului – tranfuzii de sânge, folosirea în comun cu persoane infectate a seringilor sau a altor instrumente contaminate, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate şi pe vericală de la mamă la făt.

Pentru acest tip de hepatită, nu există un vaccin, iar măsurile de prevenire sunt aceleaşi ca şi în cazul hepatitei B:

Utilizarea corectă şi permanentă a prezervativelor

Folosirea seringilor de unică folosinţă

Evitarea folosirii în comun de intrumente care ar putea avea sânge pe ele – aparate de ras, periuţe de dinţi, forfecuţe pentru manichiură, briciuri, etc.

Tratamentul hepatitei cronice C variază în funcție de individ şi de toleranţa la tratament.

În prezent, sunt aprobate următoarele medicamente pentru tratarea hepatitei C

Interferon: o proteină naturală care luptă împotriva infecţiilor şi este, de obicei combinat cu Ribavirina.
ribavirină: un medicament care combate anumite virusuri și se administrează pe cale orală sub formă de capsule, împreună cu Interferonul
Incivek şi Victrelis sunt tratamente adjuvante care pot creşte şansele ca hepatita C să fie vindecată.

Acest tratament combinat durează , de obicei, între 24 și 48 de săptămâni. La mahoritatea nu apar reacții adverse  dar este posibil să simtă oboseală si simptome asemănătoare cu cele ale gripei.

 

Diagnosticare

Diagnosticul este confirmat prin testele de sânge care arată o creştere adesea importanta a transaminazelor (enzime hepatice), dovadă a distrugerii acute şi tranzitorii a celulelor ficatului, precum si o deviere a bilirubinei conjugate (produs al hemoglobinei după legarea sa de albumină în ficat) şi a fosfatazelor alcaline, dovada biologică a icterului.

UNDE CEREŢI AJUTOR ÎN ROMÂNIA

SPITALUL CLINIC COLENTINA

Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 19 – 21, cod 020125, Sector 2, BUCUREŞTI

Telefoane centrală spital: +4 021 317.32.45,+4 021 316.73.20

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI

Adresa: Sos. Fundeni nr.258
Localitate: Sectorul 2, Bucuresti

Telefon: 021.3180400, 021.3180401, 021.3180402
Fax: 021.3180444
Web: http://www.icfundeni.ro

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel