Sari la conținut

Hepatoprotectoarele, efecte nebănuite asupra ficatului

Litiaza biliară se referă la formarea de pietre în vezică
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este important să consulți un medic dacă ai simptomele litiazei biliare pentru a primi un diagnostic adecvat și pentru a stabili un plan de tratament potrivit

Hepatoprotectoarele au efecte nebănuite asupra sănătății ficatului. Sănătatea ficatului se poate întreține cu medicamente pe bază de plante.  Ele pot reglementa și întări ficatul, sistemul gastro-intestinal și imunitar și sunt utilizate pentru gestionarea bolilor hepatice cronice.

Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului, cu importante funcții metabolice și de detoxifiere, iar unele medicamente care se administrează pacienților sunt descrise ca fiind agenți hepatotoxici.

Plantele, ajutor pentru un ficat sănătos

Hepatoprotectoarele sunt medicamente pe bază de plante. Efectele hepatoprotectoare ale compușilor naturali au fost frecvent atribuite proprietăților lor antioxidante și capacității de a mobiliza sistemul de apărare antioxidant endogen.

Din cauza implicării stresului oxidativ în aproape toate mecanismele de leziuni hepatice, este o prezumție rezonabilă că proprietățile antioxidante ale acestor compuși pot juca un rol cheie în mecanismul activității lor hepatoprotectoare, arată National Library of Medicine.

”Planta cel mai frecvent folosită și cu importante efecte demonstrate științific este silimarina, un amestec de flavonoide extras din semințele de Silybum marianum. Aceasta a fost utilizată clinic pentru efectele sale benefice asupra diferitelor boli hepatice, precum intoxicația cu alcool sau droguri, intoxicația cu ciuperci, dar și în cazul hepatitei virale.

Proprietățile care stau la baza efectelor sale hepatoprotectoare sunt considerate a fi multiple: activitate de captare a radicalilor liberi, prevenirea oxidării și epuizării glutationului, efectul de stabilizare a membranei, inhibarea metabolismului acidului arahidonic și creșterea sintezei proteinelor prin activarea ARN polimerazei I.

Hepatoprotectoarele, efecte nebănuite asupra ficatului. Ce rol au

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă aromatică, cu diverse componente volatile (a extractelor din semințele de fenicul) ce prezintă importante efecte hepatoprotectoare, cu capacitate de scădere a nivelului de aspartat seric de aminotransferază, alanina aminotransferază, fosfatază alcalină și bilirubină.

Fosfolipidele esențiale sunt alte surse cunoscute ca reducătoare a numărului de hepatocite normalizând și trigliceridele hepatice. Efectul antioxidant constatat este asociat cu amestecul de vitamina E.

În concluzie, ficatul este organul cu un mare potențial de regenerare, însă alimentația dezechilibrată, medicația cronică sau agresivă impun noi abordări terapeutice, pentru a ajuta funcția hepatică. Astfel, sursele naturale sunt preferate, datorită profilului de siguranță și a spectrului terapeutic larg”, mai arată farmacistul.

Cum acționează hepatoprotectoarele?

Posibilele motive ale hepatoprotecției de către acizii grași omega-3 din alimentele bioactive au fost:

  • Scăderea lipidelor (reducerea trigliceridelor de post, atenuarea răspunsului trigliceridelor postprandiale)
  • Efecte antilitogenice
  • Alte efecte asupra sistemelor hemostatice (de exemplu, reactivitate plachetară redusă, timpi de sângerare moderat mai lungi, vâscozitate plasmatică redusă)
  • Inhibarea formării calculilor biliari și a inflamației prin inhibarea proliferării celulelor hepatocitelor, sinteza eicosanoidelor modificate, expresia redusă a moleculelor de aderență celulară și suprimarea producției de citokine inflamatorii și mitogeni
  • Îmbunătățirea funcției endoteliale (prin îmbunătățirea oxidului nitric – dilatarea arterei hepatice dependente și independente de oxid nitric), arată Science Direct.

Silimarina. Beneficiile asupra FICATULUI

Studiile clinice realizate la pacienții cu afectare hepatică de diverse etiologii și severitate variabilă ai evidențiat o eficiență hepatoprotectoare a tratamentului cu silimarină prin:

  • Reducerea clinic relevantă a nivelelor serice ale bilirubinei totale și ale enzimelor hepatice care sunt markeri ai injuriei hepatocelurare;
  • Îmbunătățirea valorilor unor parametri biochimici ce reflectă răspunsul antioxidant al organismului;
  • Ameliorarea funcționalității ficatului și prevenirea modificărilor morfologice ale hepatocitelor;
  • Reducerea unor markeri ai fibrinogenezei hepatice;
  • Creșterea ratei de supraviețuire la pacienții cu ciroză alcoolică și non alcoolică, cu un procentaj mai mare în primul caz;
  • Diminuarea incidenței complicațiilor la pacienții cirotici;
  • Ameliorarea simptomatologiei la pacienții cu hepatite acute;
  • Reducerea peroxidării lipidice a embranelor hepatocitelor și modificările aferente;
  • Reducerea incidenței carcinomului hepatocelular.

Silimarina are o acțiune reglatoare asupra permeabilității membranei celulare și mitocondriale, în asociere cu o creștere a stabilității membranei hepatocitare. Poate preveni absorția toxinelor și transportul lor în hepatocite prin modificarea proprietăților fizice ale membranei externe celulare.

Farmacistul Alina Dolghi de la Spitalul Victor Babeș Timișoara explică care este rolul hepatoprotectoarelor asupra ficatului.

”Unele medicamente care se administrează pacienților sunt descrise ca fiind agenți hepatotoxici (anumite antibiotice, medicamente folosite în chimioterapie sau imunosupresivele, medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, etc.). Acestea își exercită efectele dăunătoare asupra țesutului hepatic dând naștere unor specii reactive intermediare de oxigen care, după epuizarea depozitului hepatic de antioxidanți, duc la afectarea ficatului.

Cel mai des folosite surse de detoxifiere hepatică sunt plantele medicinale care conțin o varietate de constituenți chimici, cum ar fi fenolii, cumarine, monoterpene, glicozide, alcaloizi și xantene cu deosebite proprietăți hepatoprotectoare”, spune farmacistul, potrivit DC Medical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel