Sari la conținut

Hidratarea pe caniculă. Cum îți calculezi necesarul de apă și ce băuturi să eviți

pahar cu apa
Sursa foto: Unsplash
Consumul excesiv de apă a ascuns un diagnostic crunt

Hidratarea pe caniculă. Apa constituie 50-60 % din masa noastră corporală, iar în 24 de ore organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru respirație.

Apa ne ajută să controlăm temperatura corpului, ritmul cardiac, tensiunea, să avem un metabolism sănătos. Când temperaturile cresc, riscul să ne deshidratăm e cu atât mai mare, iar ceea ce mâncăm devine foarte important.

„Deshidratarea determină reducerea volumului de sânge și implicit a rezervei de oxigen din mușchi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseală accentuată. În același timp, arderea caloriilor crează toxine (la fel cum benzina se transformă în gaze de eșapament), iar apa joacă un rol vital în eliminarea acestora”, explică medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

Cum se calculează necesarul de apă

Regula de a consuma doi litri de apă pe zi sau 8 pahare nu e susținută de dovezi științifice, cu toate că nu e dăunătoare.

Medicii propun o altă metodă pentru a vă asigura că vă hidratați suficient. „Trebuie să urinați la fiecare două-patru ore, iar urina să fie deschisă la culoare. Dacă de la 8 dimineața la 3 după-amiaza nu mergeți la toaletă decât o dată, iar urina este închisă la culoare, e un semn că nu v-ați hidratat suficient”, explică Nancy Clark, dietician și nutriționist sportivîn Boston.

Medicul Lygia Alexandrescu ține să precizeze faptul că „riguros vorbind, necesarul de apă zilnic depinde de înălțime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate și de dietă (una bazată pe fructe și legume va necesita un aport mai mic de apă)”.

Apă lângă cafea

Pe lista de produse care trebuie consumate cu moderație pe caniculă sunt cafeaua, ceaiul negru, cel verde, alcoolul.

„Trebuie reținut faptul că băuturile care conțin cofeină (ceaiul, cafeaua) și alcoolul nu hidratează organismul, ci acționează ca diuretice. Și de aceea, atunci când sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentară de apă pentru compensație. În momentul în care se instalează senzația de sete, organismul este deja deshidratat, și această senzație trebuie neapărat prevenită prin hidratare preventivă„, completează nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Și alimentele care conțin lichide contează când se calculează cantitatea zilnică de fluide. Consumați supă, iaurt, pepene roșu.

„O portocală are 90% apă, salata are de asemenea multă apă. Una peste alta asimilăm apă și din multe alimente mâncate”, adaugă Nancy Clark.

Și abuzul de apă e dăunător!

Există și cazuri în care prea multă apă face rău. Hyponatremia (nivel redus de sodiu) e o problemă mai rară decât deshidratarea, dar poate fi gravă. Apare mai ales la atleții care consumă prea multă apă, diluând astfel nivelul de sodiu din corp.

„Pericolul consumului excesiv de apă este relativ scăzut deoarece un astfel de consum este greu de atins. Totuși, există persoane cu comportamente obsesiv-compulsive în acest sens, precum și sportivi care efectuează eforturi maximale, și de aceea consumă cantități uriașe de apă, care pot dilua nivelul electroliților sanguini, ajungându-se la afectarea funcțiilor musculare, cerebrale și cardiace”, avertizează nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel