Sari la conținut

Hipertensiune arterială: o amenințare tăcută pentru sănătate. Ce valoare este considerată hipertensiune arterială?

hipertensiune arteriala
Sursa foto: Pixabay
Hipertensiunea arterială

Atac de cord. Accident vascular cerebral. Boală de rinichi. Pierderea vederii. Disfuncție sexuală. Acestea sunt câteva dintre problemele cu care vă confruntați dacă tensiunea arterială crește prea mult.

Este important să rețineți că hipertensiunea arterială apare fără simptome. Nu simți nimic. Între timp, arterele, inima și alte organe sunt afectate.

Hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială este foarte frecventă. Asociația Americană a Inimii raportează că aproape jumătate dintre adulții americani au hipertensiune arterială și mulți nici măcar nu știu asta. Acesta este motivul pentru care este adesea numit „ucigașul tăcut”.

Când tensiunea arterială este ridicată pentru prea mult timp, vă dăunează vaselor de sânge și vă expune un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni care vă pot schimba viața și care vă pun viața în pericol.

Deci, de unde știi dacă ai hipertensiune arterială?

De cele mai multe ori, hipertensiunea arterială nu are simptome evidente care să vă spună că ceva nu este în regulă. Singura modalitate de a ști este să mergi la controale regulate la medic. Nu sări peste o vizită la medic doar pentru că te simți bine.

Dacă medicul dumneavoastră constată că tensiunea arterială este normală, verificați-o din nou peste un an la controlul anual de sănătate. Dacă este mare, medicul dumneavoastră poate dori să o măsurați în mod regulat acasă pentru a obține o evaluare a presiunii în timp.

Hipertensiunea arterială
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Puteți cumpăra un tensiometru de la farmacia locală sau online. Căutați unul cu manșetă care să se potrivească în jurul brațului dvs.  Cu cel puțin 30 de minute înainte de a vă verifica tensiunea arterială, nu fumați, nu beți cofeină și nu faceți exerciții fizice.

Odată ce aveți monitorul și vă verificați numerele acasă, aduceți monitorul cu dvs. la următoarea întâlnire cu medicul dumneavoastră.

 

Ce se consideră hipertensiune arterială?

Dacă nu ați avut hipertensiune arterială înainte, s-ar putea să aveți acum, conform noilor ghiduri publicate de Asociația Americană a Inimii. Hipertensiunea arterială începe acum cu o valoare de 130/80, în loc de 140/90.

Tensiunea arterială este considerată crescută la 120-129/80. Intervalul normal al tensiunii arteriale este mai mic de 120/80.

Orientările revizuite oferă o oportunitate de a face alegeri mai sănătoase pentru un stil de viață. Dacă aveți hipertensiune arterială, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o combinație de modificări ale stilului de viață și medicamente pentru tensiunea arterială, în funcție de riscul dumneavoastră de boli cardiovasculare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel