Sari la conținut

Hipertensiunea arterială poate fi o consecință a deficienței de potasiu?

Hipertensiunea arterială
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiune

Da, este posibil ca hipertensiunea arterială să fie o consecință a deficienței de potasiu. Potasiul este un mineral esențial pentru o funcționare normală a inimii și a sistemului vascular.

Nivelurile scăzute de potasiu pot duce la o creștere a tensiunii arteriale. Acest lucru se întâmplă deoarece potasiul ajută la reglarea echilibrului sodiu-potasiu în celulele musculare ale inimii și vaselor de sânge.

Când există un dezechilibru între acești doi electroliți, poate apărea hipertensiunea arterială. Este important să se asigure un aport adecvat de potasiu prin intermediul unei alimentații echilibrate și să se evite consumul excesiv de sodiu, care poate duce la pierderea potasiului prin urină.

Hipertensiunea arterială. Vasele de sânge își pierd capacitatea de a se relaxa în mod adecvat dacă nu

Mina Khan, farmacist, spune că „organismul are nevoie de potasiu, mușchii noștri, inclusiv inima, să se poată contracta normal”, explică expertul.

Când nu primim suficient potasiu, vasele de sânge își pierd capacitatea de a se relaxa în mod adecvat. Ca urmare a acestei tensiuni vasculare constante, tensiunea arterială crește, mai spune experta.

Potrivit Minei Khan, aceste procese sunt, de asemenea, asociate cu riscurile tot mai mari de accident vascular cerebral, atac de cord și alte probleme de sănătate.

Deficiența acestui mineral provoacă o senzație de oboseală

Iubitorii de diverse produse și feluri de mâncare sărate riscă în special să sufere de deficit de potasiu, deoarece acest mineral controlează echilibrul de sodiu din organism. Lipsa de potasiu este cea care determină o creștere a conținutului de sodiu, care contribuie și mai mult la creșterea tensiunii arteriale.

Iată care sunt simptomele deficitului de potasiu:

• Experții avertizează că deficiența acestui mineral provoacă o senzație de oboseală și letargie, afectarea peristaltismului intestinelor și constipație, precum și dificultăți de respirație.

• Amorțeală și senzații de înjunghiere pot apărea în diferite părți ale corpului.

• Un alt simptom este bătăile neregulate ale inimii.

Așadar, este posibil să nu existe semne care să vă atragă atenția. „De aceea este vital să obțineți o cantitate adecvată de potasiu din alimente”, notează expertul.

fructe benefice pentru sanatate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potasiul se găsește în multe alimente, dar cele mai bune surse ale acestui mineral sunt:

• banane;

• legume: broccoli, pastarnac, varza de Bruxelles;

• produse din fasole;

• nuci si seminte;

pește;

• carne de vită;

• carne de pui;

• Carne de curcan.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel