Sari la conținut

Hipertensiunea arterială pulmonară netratată duce la deces. Principalele simptome pe care nu trebuie să le neglijezi

Hipertensiunea pulmonară înseamnă creșterea valorii tensionale la nivelul arterelor care fac legătura între inimă și plămâni.

Medicii atrag atenția că este o afecțiune care poate pune viața în pericol în lipsa tratamentului. Afecțiunea apare de obicei la tineri și este absolut esențial ca boala să fie corect și la timp diagnosticată.

Boala apare din cauza creşterii progresive a presiunii sângelui în artera pulmonară. Astfel, din pricina unor probleme de natură congenitală, a existenței unor afecţiuni cardiovasculare sau a unor boli pulmonare, tensiunea la nivelul plămânilor creşte, inima este suprasolicitată, în timp ea se slăbește și poate să apară chiar insuficienţă cardiacă.

Mai exact, hipertensiunea arterială poate să fie ori o boală de sine stătătoare, ori să apară ca o complicație pe fondul existenței altor afecțiuni și se numește forma secundară a bolii. Această formă este destul de des întâlnită și de regulă apare la copii, la tineri.

Afecțiunea apare mai des la femei decât la bărbaţi şi, în 90% din cazuri este depistată după doi sau trei ani de la debutul bolii, adică atunci când este deja în stadiu avansat.

Principalele semne și simptome sunt:

  • oboseala care apare după efort fizic,
  • dureri toracice,
  • dificultăți de respirație,
  • senzația de sufocare după efort,
  • amețeli,
  • stări de leșin,
  • edeme la nivelul gleznelor, picioarelor
  • rar apare și ascita,
  • cianoza buzelor, a pielii,
  • palpitații cardiace,
  • tuse cu sânge,
  • scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială)

Lăsate netratate, simptomele pot deveni din ce în ce mai grave și pot duce la complicații grave, uneori letale. Sunt cazuri în care unii pacienți pot avea boala Raynoud asociată cu hipertensiunea pulmonară.

Esențial este ca pacientul să realizeze că are o problemă medicală, iar primul simptom este oboseala după efort. Deoarece hipertensiunea pulmonară afectează transportul de oxigen, acest lucru poate face exercițiul fizic din ce în ce mai dificil pentru pacienți.

Diagnosticul bolii este destul de simplu, o simplă radiografie poate duce la stabilirea diagnosticului. Pentru ca pacientul să trăiască este esențial diagnosticul precoce și inițierea tratamentului. În lipsa unui diagnostic corect și implicit a unui tratament specific compus din vasodilatatoare moderne, speranța de viață este de 2,8 ani. În cazuri grave, când tratamentul medicamentos nu are efectul dorit, pacientul va trebui să facă transplant pulmonar.

Specialiștii spun că incidența bolii este de 15 cazuri la 1 milion de locuitori, iar în România sunt aproximativ 500 de pacienți înregistrați în programul național, dar mulți care nu au diagnostic.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel