Sari la conținut

Hipertiroidismul: De ce o tiroidă hiperactivă cauzează oboseală? Ce trebuie să știi

Hipertiroidismul epuizează organismul. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza părții din față a gâtului. Aceasta reglează hormonii din organism și este responsabilă de metabolism, adică de modul în care corpul tău folosește energia.

Hipertiroidismul: De ce tiroida hiperactivă provoacă oboseală

Hipotiroidismul și hipertiroidismul pot provoca oboseală

„Oboseala este un simptom bine cunoscut și foarte frecvent al bolii tiroidiene”, confirmă un endocrinolog. „Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot provoca oboseală”, spune un medic edocrinolog, citate de Pro News.

„Tiroida ajută la reglarea temperaturii și la buna funcționare a organelor, inclusiv a creierului, inimii, mușchilor și nu numai.”

Produce hormoni tiroidieni, care sunt secretați în fluxul sanguin și apoi transportați către diferite organe și țesuturi din tot corpul.

Dar, uneori, tiroida nu funcționează corect, ceea ce duce la o cantitate prea mare sau prea mică de hormoni tiroidieni în sânge:

  • Hipertiroidismul (tiroida hiperactivă) este o afecțiune în care glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni.
  • Hipotiroidismul (tiroida hipoactivă) este o afecțiune în care glanda dvs. tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian.
  • Hipertiroidismul crește metabolismul, ceea ce, în esență, epuizează organismul, ducând la oboseală. De asemenea, vă poate face să vă fie dificil să dormiți bine.

Glanda tiroida

Ce veți simți dacă oboseala se datorează tiroidei?

Oboseala cauzată de disfuncția tiroidiană este la fel, dar este persistentă și continuă chiar și după ce ați dormit câteva ore.

„Acest tip de oboseală tinde să fie prelungită și de durată. Epuizarea tinde să persiste și este mai severă decât oboseala cauzată de lipsa accidentală de somn sau de un efort fizic excesiv”, mai spune acesta.

De asemenea, poate include: senzație de epuizare în tot corpul, depresie, energie foarte scăzută și/sau lipsă de motivație, lăbiciune musculară și dureri musculare, dificultăți de concentrare sau de focalizare.

Hipertiroidism: Tratarea oboselii tiroidiene

Dacă medicul constată că aveți într-adevăr o tiroidă hiperactivă, acesta va decide ce tratament este cel mai bun, cum ar fi un medicament care împiedică tiroida să producă prea mulți hormoni tiroidieni.

Vestea bună este că este probabil ca tratamentul să amelioreze și oboseala cronică.

„Dacă oboseala persistă și după ce testele tiroidiene sunt normale, medicul dumneavoastră trebuie să investigheze alte cauze posibile”, cum ar fi:

  • Anemie
  • Diabet
  • Lupus
  • Artrita reumatoidă
  • Apnee obstructivă în somn
  • Deficiențe de vitamine (în special vitamina D sau vitamina B12)
  • Privarea de somn”

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Te-ar interesa si:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel