vineri, iunie 2, 2023

 Persoanele care suferă de hipotiroidie sunt predispuse la îngrășare. Un medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice spune că „mărirea ponderală cauzată exclusiv de disfuncția tiroidiană nu este mai mare de 3-4-5 kg”, nu mai mult.

Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru Dicționarul de Sănătate de la DC Medical, motivul pentru care persoanele care suferă de hipotiroidie sunt predispuse la îngrășare.

Te-ar mai interesa: Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci piz...

Glanda tiroida

Ce este tiroida?

Tiroida este o glandă endocrină pe care o avem cu toții, însă există și situații, rare, în care aceasta lipsește de la naștere. Cei doi hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), acționează asupra întregului organism.

Tiroida poate fi afectată de deficitul de iod, în unele cazuri, de excesul de iod, de cauze auto-imune, care sunt cele mai frecvente cauze de disfuncție tiroidiană, dar în principiu, manifestările sunt fie de hipotiroidie, o funcție scăzută a tirodie, fie de hipertiroidie, o funcție excesivă a glandei tiroide.

Hipotiroidia și creșterea ponderală. Endocrinolog: „Favorizează depunerea unor substanțe sub piele”

”Hipotiroidia se asociază cu o scădere a ratei metabolice bazale și poate să ducă la o creștere ponderală. Aceasta mai are și alte manifestări. Noi spunem, în general, că se încetinește totul: se încetinește pulsul, persoanele respective pot să aibă bradicardie.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Stresul, atacul de panic...

Respirația poate să fie afectată. Ăn forme mai severe, să se manifeste ca greutate la respirație. Alte manifestări sunt legate de încetinirea tranzitului intestinal și atunci apare constipația, căderea părului capilar.

Pot să cadă sprâncenele, limba se poate mări, și să existe tulburări de respirație în timpul somnului. De asemenea, hipotiroidia poate să ducă la această creștere ponderală, dar aș vrea să precizez următorul lucru. Creșterea ponderală cauzată exclusiv de disfuncția tiroidiană nu este mai mare de 3-4-5 kg. Această creștere ponderală este, în principiu, cauzată de retenția de apă.

Te-ar mai interesa: Satisfacția sexuală scăzută la bărbații de vârstă ...

Hipotiroidia favorizează depunerea unor substanțe sub piele care atrag apa și aceste persoane vor deveni pufoase”, a explicat medicul Cristina Bloț.

Tratamentul hipotiroidiei se face cu substituție hormonală

„Foarte puțini pacienți continuă să acuze astfel de simptome, dar de intensitate mai mică, după reglarea funcției tiroidiene, adică după normalizarea analizelor de sânge, care ne orientează pe noi, care ne spun dacă am reușit să tratăm hipotiroidia cum trebuie”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Semnul din ochi care poate prevesti un accident va...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private