duminică, octombrie 2, 2022

Histeroscopia este o metodă uzuală de diagnostic pentru cazurile de infertilitate feminină, care permite specialistului să vizualizeze cavitatea uterină cu ajutorul histeroscopului. Practic, acesta este un endoscop cu fibră optică ce este introdus prin colul uterin în cavitatea uterină.

Histeroscopia este o procedură care poate fi utilizată atât pentru diagnosticarea cât și pentru tratarea unor diverse afecțiuni din sfera genitală într-un mod minim invaziv. Așadar, se poate vorbi despre o histeroscopie de diagnostic și despre una intervențională (sau terapeutică).

Te-ar mai interesa: Ce să nu aștepți niciodată de la alții. Dezamăgiri...

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat ce presupune histeroscopia și când e necesară.

Histeroscopia poate detecta polipi, fibroame, chisturi

Histeroscopia de diagnostic este utilizată pentru a identifica posibilele probleme existente la nivelul uterului. Este recomandată atunci când există o sângerare disfuncțională suspectată a avea o cauză intrauterină, când se presupune prezența unei malformații uterine, înainte de efectuarea unei fertilizări in vitro sau după una sau două fertilizări in vitro eșuate.

De asemenea, se mai poate recurge la histeroscopie atunci când ecografic apare suspiciunea că în uter există un corp străin, un sterilet, care nu a putut fi extras pe cale vaginală și care va trebui să fie îndepărtat. Nu în ultimul rând, histeroscopia este folosită pentru a confirma rezultatele altor teste, cum ar fi histerosalpingografia, cea care permite verificarea permeabilității trompelor uterine.

Te-ar mai interesa: Untul de cafea, un deliciu de care te vei îndrăgos...

În cadrul histeroscopiei pot fi depistate, de asemenea: existenţa polipilor, a fibroamelor și a chisturilor; prezența adeziunilor pereţiilor uterini; eventualele anomalii anatomice ale colului uterin. Imaginea histologică prelevată prin histeroscopie oferă, la rândul ei, informații cu privire la funcţionalitatea endometrului.

O procedură minim invazivă

Histeroscopia este intervențională atunci când cu ajutorul ei sunt rezolvate unele probleme ginecologice. Astfel, prin chirurgia histeroscopică se intervine terapeutic pentru corectarea diverselor afecţiuni, fără a leza ţesuturile din vecinătate. Metoda histeroscopică este una minim invazivă, care soluționează problema în condiţii de siguranţă, eficacitate şi fiabilitate, fără a genera complicațiile care apăreau mai demult, prin folosirea metodelor chirurgicale tradiționale.
Înainte de procedură, medicul va prescrie pacientei un sedativ care să o ajute să se relaxeze, după care va fi pregătită pentru anestezie.

Te-ar mai interesa: Studiu: Demența, una dintre afecțiunile cauzate de...

Timpul necesar pentru efectuarea histeroscopiei poate varia de la mai puțin de cinci minute la mai mult de o oră. Durata procedurii depinde de motivul pentru care se apelează la ea, dacă este o histerescopie de diagnostic sau una intervențională. În general, histeroscopia de diagnostic necesită mai puțin timp decât cea terapeutică.

Pacienta care beneficiază de intervenții histeroscopice (indiferent dacă acestea vizează doar diagnosticarea unor afecțiuni sau sunt parte a unei terapii) se poate reîntoarce în aceeaşi zi la activităţile cotidiene.

Te-ar mai interesa: MIRACOLELE meloterapiei! Ce muzică să ascultăm dac...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private