Sari la conținut

HOAS TOTAL legislativ! Decizie de ultimă oră dată de Arafat! IAR s-au schimbat măsurile de restricție! Situația inediată în care se află Capitala!

În urmă cu o oră, a avut loc o ședință de Guvern prin care s-au aprobat restricțiile ce urmează a fi aplicate în localitățile cu rata de incidență de peste 6 la mia de locuitori, cu excepții pentru persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, nu și pentru cele care se testează.

Astfel, s-a creat un HOAS LEGISLATIV, în special pentru cei din Capitală, unde autoritățile  locale s-au întrunit azi-noapte pentru a aproba restricțiile aferente.

 

Raed Arafat a argumentat motivul pentru care, în noua hotărâre a CNSU și aprobată de guvern, sunt exceptate de la unele restricții doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, nu și cele testate:

“Hotărârea aprobată astăzi permite desfășurarea unor activități doar pentru cei vaccinați împotriva Covid, respectiv persoanele aflate în perioada dintre a 15-a şi a 180-a zi după confirmarea cu Covid. De ce nu permitem și testaților? Există un management al riscului, considerăm că pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, ATI, ei se pot infecta, ei pot avea probleme și pot ajunge mai repede la Terapie Intensivă.”

Citeste si:

Șeful DSU a dat exemple de restricții de la care sunt exceptate persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, în localitățile cu incidența peste 6 la mie:

  • Organizarea evenimentelor private, nunți, botezuri va fi permisă cu participarea acestor două categorii, la incidența peste 6 la mie, cu 50% din capacitate.
  • Evenimente sportive spectatori până la 50% din capacitate, pentru cele două categorii de persoane, cu un metru între participanți și purtarea măștii.
  • Organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, alte evenimente culturale, la 50% din capacitate, cu masca de protecție, pentru cele două categorii.
  • Activitățile și sportive recreative în aer liber se desfășoară cu cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
  • Activitatea cu public în restaurante, baruri, cafenele, la interior și la terase se permite la 50% din capacitate între orele 05-24.
  • În zonele cu limitări de circulație (de exemplu în timpul nopții, în weekend-uri), persoanele vaccinate sau trecute prin boală sunt exceptate și pot circula.
  • Magazinele, mall-urile se închid la ora 22. Rămân funcționale apoi activitățile de livrare/takeaway.

În localitățile cu peste 6 la mie, intră în vigoare carantina de weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă toată săptămâna. Astfel, sunt exceptați și de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală.

Hotărârea completă va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial.

În hotărârea CNSU din 30 septembrie 2021, adoptată astăzi de guvern, se menționează că va fi introdusă obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

“Este nevoie de purtarea măștii în aer liber?”, a fost întrebat șeful DSU: “Da, la rata peste 6 la mie, masca va fi obligatorie, dar vor fi și excepții, iar acestea vor fi detaliate luni în ordinul Ministrului Sănătății – Ministrului de Interne. Unde nu se poartă – la activități sportive și în parcuri, de exemplu. Vorbim de zone de risc, vor apărea datele luni”, a precizat acesta.

Raed Arafat a vorbit și despre situația din București, unde autoritățile locale au adoptat vineri seara restricții pe baza unei hotărâri de guvern anterioare:

“Ei au adoptat hotărârea pe baza ordinului vechi. Trebuie să se reîntâlnească și să readapteze hotărârea lor la ce a aprobat guvernul astăzi. Depinde când se publică decizia în București. Până decid autoritățile locale, vor fi menținute restricțiile aprobate aseară de Comitetul Municipal”, a argumentat Raed Arafat.

Capitala a înregistrat cea mai mare rată de infectare de la începutul pandemiei, de 8,28 de noi cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Vineri seara, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în urma depășirii ratei de infectare cu coronavirus de 6 cazuri la mia de locuitori, constatată joi, să aplice normele aflate în vigoare atunci, începând de duminică, 3 octombrie 2021.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.