Categories: Ştiri sănătate

Hrana care duce la boli cardiovasculare și moarte prematură

Hrana ultraprocesată se compune dintr-o varietate de produse. De la mâncare până la gustări, acest tip de alimentație face ravagii în organism și vine la pachet cu riscuri notabile de boli cardiovasculare și moarte prematură.

Deși este cea mai comodă formă de a te alimenta, ai grijă! Te poate și omorî!

Două studii diferite au fost publicate săptămâna aceasta în care se trage un puternic semnal de alarmă, scrie site-ul de știri CNN.

Autorii studiilor amintesc că până acum, referitor la hrana ultraprocesată,  s-au semnalat riscurile de obezitate, creșterea galopantă a tensiunii arteriale, a colesterolului și apariția cancerului.

Maria Bes-Rastrollo, unul dintre coordonatorii studiului, spune că în Spania, consumul alimentelor ultraprocesate s-a triplat între anii 1990 și 2010.

Cercetătorii au adunat date de la 20.000 participanți în proiectul Seguimiento Universidad de Navarra (SUN), unde au fost monitorizați voluntarii absolvenți, cu vârste între 20 și 91 de ani, prin chestionare, la fiecare 2 ani.

Mâncarea ne sau minim procesată este alcătuită din fructe, legume, lapte, ouă, carne, pește, fructe de mare, iaurt, cereale, orez.

Sarea, zahărul, mierea, uleiul de măsline, untul, zerul sunt încadrate în categoria ingrediente procesate, în timp ce alimentele procesate sunt: brânza, pâinea, berea, vinul, șunca și mezelurile.

Produsele ultraprocesate sunt: tarte, salam, cârnați, maioneză, chipsuri, pizza, fursecuri, ciocolată și bomboane, băuturi cu îndulcitori artificiali, whisky, gin și rom.

Astfel de produse sunt bogate în grăsimi ”rele”, cu mult zahăr și sare, cu puține vitamine și cu puține fibre.

Deși sunt ieftine, te pot costa viața! Ambalajul le face extrem de atrăgătoare și apetisante, practic clientul este bombardat cu mesaje vizuale, care îi îngreunează decizia de a le rezista.

Cercetătorii ambelor studii avertizează că dacă nu învățăm să ne dezobișnuim de comoditatea alimentelor proaste, vom deveni o țintă sigură pentru boli de inimă, AVC, moarte prematură. Încet, încet trebuie evitate aceste produse și înlocuite cu variante naturale, cu fructe și legume, cu dulciuri de casă și cu apă (doar apă) din belșug.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

6 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

7 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

8 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia