Sari la conținut

Hrana care duce la boli cardiovasculare și moarte prematură

Hrana ultraprocesată se compune dintr-o varietate de produse. De la mâncare până la gustări, acest tip de alimentație face ravagii în organism și vine la pachet cu riscuri notabile de boli cardiovasculare și moarte prematură.

Deși este cea mai comodă formă de a te alimenta, ai grijă! Te poate și omorî!

Două studii diferite au fost publicate săptămâna aceasta în care se trage un puternic semnal de alarmă, scrie site-ul de știri CNN.

Autorii studiilor amintesc că până acum, referitor la hrana ultraprocesată,  s-au semnalat riscurile de obezitate, creșterea galopantă a tensiunii arteriale, a colesterolului și apariția cancerului.

Maria Bes-Rastrollo, unul dintre coordonatorii studiului, spune că în Spania, consumul alimentelor ultraprocesate s-a triplat între anii 1990 și 2010.

Cercetătorii au adunat date de la 20.000 participanți în proiectul Seguimiento Universidad de Navarra (SUN), unde au fost monitorizați voluntarii absolvenți, cu vârste între 20 și 91 de ani, prin chestionare, la fiecare 2 ani.

Mâncarea ne sau minim procesată este alcătuită din fructe, legume, lapte, ouă, carne, pește, fructe de mare, iaurt, cereale, orez.

Sarea, zahărul, mierea, uleiul de măsline, untul, zerul sunt încadrate în categoria ingrediente procesate, în timp ce alimentele procesate sunt: brânza, pâinea, berea, vinul, șunca și mezelurile.

Produsele ultraprocesate sunt: tarte, salam, cârnați, maioneză, chipsuri, pizza, fursecuri, ciocolată și bomboane, băuturi cu îndulcitori artificiali, whisky, gin și rom.

Astfel de produse sunt bogate în grăsimi ”rele”, cu mult zahăr și sare, cu puține vitamine și cu puține fibre.

Deși sunt ieftine, te pot costa viața! Ambalajul le face extrem de atrăgătoare și apetisante, practic clientul este bombardat cu mesaje vizuale, care îi îngreunează decizia de a le rezista.

Cercetătorii ambelor studii avertizează că dacă nu învățăm să ne dezobișnuim de comoditatea alimentelor proaste, vom deveni o țintă sigură pentru boli de inimă, AVC, moarte prematură. Încet, încet trebuie evitate aceste produse și înlocuite cu variante naturale, cu fructe și legume, cu dulciuri de casă și cu apă (doar apă) din belșug.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel