Sari la conținut

Iarba minune pe care românii o consideră buruiană. Cercetător român: „Călcăm pe buruiana care tratează cancerul şi nu o ştim”

iarba grasa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Planta cu proprietati minune

Buruiana-minune anti-cancer. Pentru majoritatea românilor, iarba grasa este doar o buruiană bună de stârpit sau, în cel mai bun caz, de dat la animale. Dar, această plantă din flora spontană este de fapt un adevărat miracol.

Originară din Persia și India, iarba grasă sau iarba porcului, cum i se mai spune, crește acum în toate colțurile lumii, iar în unele regiuni este folosită și ca aliment, dar și ca medicament.

În unele culturi, această plantă se cultivă și se folosește la gătit pentru proprietățile benefice pe care le are. Se consuma frunzele cărnoase și acrișoare sub formă de salată. Ca medicament, Portulaca Oleracea, denumirea ştiinţifică a buruienii cunoscută popular ca iarba porcească, iarba grasă, pita porcului sau graşiţa, se folosește sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

iarba grasa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Iarba grasă, buruiana-minune: 5 beneficii miraculoase

Potrivit healthyfoodhouse.com, aceasta este una din puținele plante asupra căreia nu planează suspiciuni ca ar fi modificată genetic. Semințele își păstrează proprietățile germinative 3 – 4 ani, iar frunzele și fructele sunt, de asemenea, foarte puternice și rezistente.

Iarba grasă reprezintă o sursă bogată de fibre, vitamine A, C, B, acizi grași omega-3, calciu, mangan, potasiu, fier, magneziu, cupru, carotenoizi și pigmenți betaalainici.

1. Îmbunătățește circulația: Conținutul ridicat de fier și cupru din iarba grasă este extrem de benefic pentru sistemul circulator. Se știe că o bună circulație a sângelui face să avem o bună sănătate generală.

2. Tratează boli gastro-intestinale: Iarba grasa e folosită în mod obișnuit în medicina tradițională chineză în tratarea mai multor boli gastro-intestinale, de la diaree la dizenterie. Portulaca oleracea conține compuși organici, cum ar fi glucoza, acidul citric, acidul malic și alanina, care susțin funcțiile gastro-intestinale.

3. Sănătatea inimii: Iarba grasa este bogată în potasiu și acizi grași Omega-3 care susțin sănătatea cardiovasculară. Mai exact, potasiul scade tensiunea arterială, iar acizii grași Omega-3 reglează nivelul colesterolului.

4. Oase puternice: Numeroasele substanțe nutritive din această plantă, cum ar fi fierul, manganul, calciul și magneziul, împiedică deteriorare oaselor și le mențin sănătoase și puternice. Consumul regulat poate preveni, de asemenea, osteoporoza.

5. Recomandată la dietă: Iarba grasa este bogată în fibre, dar are un nivel scăzut de calorii, deci este excelentă dacă vrei să slabesti. De asemenea, va provoca un sentiment de sațietate.

Cercetător român: Călcăm pe buruiana care tratează cancerul şi nu o ştim

Dr. ing Costel Vânătoru, cercetător ştiinţific la Staţiunea de la Buzău,vorbeşte despre iarba grasă ca despre o veritabilă plantă medicinală, bogată în Omega 3, care pe nedrept nu este preţuită de români. În multe ţări, aceasta se găseşte în cultură şi este foarte scumpă.

„Noi o considerăm buruiană şi nu-i acordăm atenţia cuvenită. Este însă un aliment foarte bun. Poate fi utilizată în salate sau conservată în diverse forme. Frunza este plină, suculentă, de unde şi denumirea de Graşiţă.

În afara faptului că la noi poate fi recoltată din flora spontană, ea nu are tratamente chimice, nu are boli, nu are dăunători. Vorbim de o plantă valoroasă care e la concurenţă cu peştele în ceea ce priveşte conţinutul de Omega 3.

Este foarte bună pentru ficat. Noi avem această reţinere pentru că nu am avut-o în tradiţia noastră, însă în ţări cum ar fi Cipru aceasta este pusă şi la murat, deci păstrată foarte bine şi peste iarnă, în saramură, oţet”, spune Vânătoru.

Cercatătorul a dezvăluit pentru adevarul.ro, că, în fapt, iarba grasă este un veritabil leac anti-cancer. Din păcate, oamenii trec zilnic pe lângă foarte multe plante, pe care le ignpră, fără să ştie că îi pot vindeca de boli grave care se tratează foarte greu.

„Cu siguranţă, noi călcăm acum pe buruiana care tratează cancerul şi nu o ştim. Avem mult de explorat, de pătruns în tainele acestor plante, pentru a le afla beneficiile. Studiile internaţionale arată că lumea ştiinţifică a ajuns acum să cunoască sub 5% din tainele plantelor.

Practic, această resursă valoroasă a Terrei nu este pe deplin cunoscută. Cunoaştem doar plantele de cultură, cele pe care le utilizăm în mod frecvent, dar sunt multe alte plante interesante care aşteaptă să fie cunoscute, să fie valorificate”, a mai spus specialistul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel