marți, decembrie 1, 2020
Elena Oceanu

Frigul, soarele palid și zilele scurte predispun la mese copioase chiar și după Sărbători. În această perioadă, suntem tentați să consumăm mai multe grăsimi, mai multe dulciuri și în general, alimente cu foarte multe calorii, pentru a compensa lipsa de energie și de bună dispoziție. În plus, temperaturile scăzute fac din sedentarism “sportul” nostru național.

“Aceste obiceiuri periclitează starea de sănătate generală, iar organismul uman se poate confrunta cu simptome supărătoare precum senzația de greață, oboseala permanentă, constipația, scăderea imunității și pe termen lung, excesul ponderal”, afirmă medicul Dan Andronesi, chirurg.

Tot acum este perioada în care se reactivează gastritele, crizele biliare, ulcerele, hemoroizii, iar toate acestea pot declanșa dureri, sângerări, stare de vomă, greață și disconfort major în timpul eliminării bolului fecal. Situația este agravată și de lipsa aportului suficient de apă, care duce la deshidratare, agravată și de consumul crescut de alcool.

“Primul gest al multor persoane care se confruntă cu astfel de probleme este să apeleze la ceaiuri, tincturi de plante și la tot felul de soluții naturiste promovate și disponibile la orice colț de stradă. Este o atitudine total greșită pentru că neglijarea simptomelor de la nivelul aparatului digestiv și tratarea lor fără a solicita o evaluare medicală poate amâna diagnosticul corect, care poate fi chiar un cancer de colon sau de stomac”, avertizează doctorul Dan Andronesi.

Chiar dacă în puține cazuri este vorba despre o problemă gravă de sănătate, vizita la specialist este importantă pentru stabilirea celui mai bun tratament. În plus, pentru o bună digestie, medicii recomandă reducerea consumului de grăsimi animale, alcool și dulciuri concentrate. În schimb, sunt bune proteinele și grăsimile din pește, supele de legume, salatele calde cu piept de curcan, legume la grătar, nucile și citricele, vedetele iernii.

“În cazul în care pacienții fac des crize de hemoroizi, noi îi sfătuim să nu se lase “seduși” de tratamentele naturiste, ci să apeleze la soluții moderne, precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroșu. Aceste metode chiar dau rezultate, spre deosebire de supozitoare, unguente sau alte terapii care doar ameliorează pe moment simptomele hemoroizilor”, recomandă chirurgul Dan Andronesi.

De asemenea, medicii insistă asupra consumului optim de fibre din cereale integrale, legume și fructe, componente care asigură un bun tranzit intestinal și o curățare a organismului de toxine.

 

Parteneri