Sari la conținut

Iașiul este gazda primei ediţii a Congresului Naţional de Durere

Asociația de Algeziologie din România, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și Houston NPA organizează primul Congres Național de Durere din România. Întâlnirea științifică va avea loc la Iași (Hotel Traian), în perioada 30 mai – 1 iunie și va reuni peste 40 de lectori cu experiență, interesați de studiul și managementul durerii. Congresul Național de Durere este  un eveniment interdisciplinar, creditat EMC (cu minimum 22 puncte) și EFC (cu 18 puncte), la care sunt asteptați profesioniști activând în domeniul sănătății (medici cu specialitățile: medicină de familie, reumatologie, neurologie, ginecologie, oncologie, pediatrie, medicină internă, farmaciști și asistenți medicali și de farmacie).  Congresul Național de Durere completează tradiția unui alt eveniment emblematic pentru comunitatea medicală locală: Zilele Medicamentului, simpozion organizat an de an  la Iași încă din 1992.

 

Sesiuni speciale pentru studenţi, rezidenţi, farmaciști și asistenţi de farmacie

 

Congresul Național de Durere va debuta pe 30 mai cu două sesiuni speciale. Prima se adresează studenților și rezidenților și va aborda teme precum durerea în oftalmologie, în oncologie, în neurochirurgie, particularitățile durerii la pacientul vârstnic și durerea post-intervenție chirurgicală cardiacă.

În aceeași zi, șef lucrări dr. Veronica Bild va coordona o sesiune de prezentări dedicată farmaciștilor și asistenților de farmacie.  Despre comunicarea dintre farmacist și pacient în prescrierea de analgezice, tratamentul migrenei și cele mai noi produse folosite în terapia durerii vor vorbi prof. dr. Anca Miron, conf. dr. Ileana Cojocaru, conf. dr. Camil Vari, șef lucrări dr. Delia Bulea, farm. dr. Monica Neamțu și farm. Gabriela Streit.

 

Durerea viscerală, tema centrală a ediţiei pilot a Congresului Naţional de Durere

 

Tema centrală a primei ediții a congresului va fi durerea viscerală, organizatorii aliniindu-se astfel la propunerile Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii (IASP),care a declarat  2013 Anul Mondial de Luptă împotriva Durerii Viscerale. Astfel, pe 30 mai, prof. dr. Cornel Neamțu va coordona un simpozion satelit al congresului pe tema durerii viscerale, prilej cu care vor fi discutate teme precum: durerea viscerală vs. durerea somatică, durerea viscerală acută vs. cronică, managementul durerii viscerale. Cu acest prilej, vor susține prezentări prof. dr. Stela Goția, conf. dr. Ioana Grigoraș, conf. dr. Florin Mitu, conf. dr. Valentin Ambarus, șef lucrări dr. Antoniu Petriș, dr. Victor Diaconescu.

Durerea viscerală apare prin activarea nociceptorilor de la nivelul organelor interne sau al ţesuturilor care le înconjoară. Rareori această durere poate fi localizată exact de către cel care simte durerea, fiindcă este difuză, radiază şi, adeseori, el o resimte „la distanţă”. Aşa se explică de ce în caz de infarct, de exemplu, lipsa irigării cu sânge a unei porţiuni din inimă provoacă durere de braţ sau de stomac. Durerile viscerale pot fi însoţite, aşa cum se întâmplă frecvent în cazul unui infarct, de stare de greaţă şi de vomă. Cel mai adesea, ele sunt resimţite ca dureri profunde, mocnite, apăsătoare, ce provoacă stare generală de rău. Uneori, durerea viscerală este percepută ca fiind similară senzaţiei de comprimare, de strângere a organelor interne.

Deși simptomele durerii viscerale sunt comune, câteodată la baza lor stă o boală care pune în pericol viața pacientului, precum infarctul miocardic, obstrucția intestinală, pancreatita acută sau peritonita. Evaluarea promptă și diagnosticul cât mai specific al durerii viscerale sunt, prin urmare, obligatorii, dar nu sunt întotdeauna ușor de realizat, tocmai pentru că localizarea durerii este difuză, iar descrierea pacientului este mai puțin exactă decât în cazul durerii somatice.

 

Tratamentul durerii în practica medicului de familie

 

Vineri, pe 31 mai, lucrările se vor adresa, în primul rând, medicilor de familie, tematica incluzând, printre altele: tratamentul durerii la copil și adolescent, afecțiunile ginecologice dureroase, terapia intervențională, actualități în terapia durerii în practica medicului de familie și durerea ca problemă majoră de sănătate. Vor fi discutate, de asemenea, aspecte legate de drepturile pacientului cu durere, legislația în domeniul înregistrării, prețurilor și compensării medicamentelor și al folosirii și distribuirii analgezicelor. Printre lectorii de elită care vor asigura nivelul științific înalt al sesiunilor de prezentări se vor afla: prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, prof dr. Marin Burlea, prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, prof. dr. Stela Goția, prof. dr. Mircea Onofriescu, prof. dr. Sandor Vlaicu, prof. asociat dr. Constantin Iordache, prof. asociat dr. Georgeta Diaconu, prof. asociat dr. Constantin Ailioaie, conf. dr. Andrei Tica, dr. George Jinescu, dr. Tudor Lazăr, dr. Alina Murgu, dr. Vlad Negulescu, dr. Ruxandra Rogosca, dr. Demetra Socolov, farm. dr. Robert Ancuceanu.

Tot în cadrul congresului, vineri, pe 31 mai va avea loc și cea de-a XI-a Întâlnire Româno-Israeliană în domeniul algeziologiei.

 

Tratamentul durerii la pacientul oncologic

 

În prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie, sunt programate două sesiuni de prezentări, care vor aborda, pe rând, durerea în reumatologie, respectiv durerea în neurologie și neurochirurgie. Coordonatorii lucrărilor vor fi șef lucrări doctor Elena Rezuș (reumatologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași), respectiv prof. dr. Dinu Cristian Popescu (Șef Clinica Neurologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași).

Manifestarea științifică se va încheia cu o serie de prezentări explorând îngrijirea paliativă, managementul durerii și terapiile complementare în cazul bolnavilor cu cancer. Coordonatorul sesiunii va fi conf. dr. Elena Albu, alături de care vor susține prezentări dr. Oana Donea (Asociația pentru Servicii Mobile de Îngrijire Paliativă București), dr. Vlad Poroch și dr. Mihai Marinca (Institutul Regional de Oncologie, Iași).

 

Taxe de participare reduse până pe 15 mai

Taxele de participare la Congresul Național de Durere de la Iași sunt cuprinse între 110 lei și 250 lei pentru ne-membri AAR (Asociația de Algeziologie din România) și între 90 lei și 220 lei pentru membri AAR. Taxele sunt reduse până pe 15 mai. Informații despre înscrieri, taxe și program complet la [email protected], pe site-ul http://www.algezio.ro și la tel/fax 021-317.09.43.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel