Sari la conținut

Unde poţi vorbi sub protecţia anonimatului cu medicul despre infecţia cu HIV

În prezent, un pacient cu HIV/SIDA are acces la un singur medic prin sistemul medical de stat se arată într- o informare de presă a Institutului „Prof. dr. Matei Balş”.

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, Institutul a devenit gazda unor conferinţe online în care specialişti cu reputaţie naţională răspund întrebărilor pacienţilor. Datorită suportului tehnologic oferit, pacienţii beneficiază de anonimitate în cadrul acestor discuţii şi pot aborda teme oricât de complexe.

În România sunt diagnosticate peste 11.581 de persoane infectate cu HIV/SIDA în viaţă, potrivit statisticilor.

Din fericire însă, în prezent, România este una dintre ţările cu o durată medie de supravieţuire mare a pacienţilor infectaţi cu HIV, ajungând ca pacienţii trataţi cu terapiile moderne să trăiască peste 80 de luni de la diagnosticare (faţă de 10 luni în anii 1990).

Acest lucru este posibil numai cu o foarte bună cooperare între medic şi pacient care să asigure o cât mai bună aderenţă a acestuia la tratament.

Conferinţele online au loc în perioada 18 iunie – 2 iulie 2013, în zilele de marţi şi joi, între orele 14,00-16,00 şi sunt accesibile pe portalul www.edumedical.ro pentru pacienţii afectaţi de infecţia cu HIV, cât şi pentru cei care sunt interesaţi de acest subiect sau sunt apropiaţi de o persoană diagnosticată cu HIV/SIDA.

Conferinţele online garantează anonimitatea şi confidenţialitatea informaţiilor venite din partea pacienţilor.

Echipa de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş” răspunde acestui proiect organizat de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), cu sprijinul Bristol-Myers Squibb, pe teme cum ar fi relaţia medic-pacient, echilibrul emoţional al pacientului, sarcina şi rolul de părinte etc.

Dr. Mioara Predescu, coordonator Centrul Român HIV/SIDA al Institutului spune că proiectul este benefic şi răspunsul pacienţilor implicaţi dovedeşte că intervenţia medicilor este utilă.

”Prin intermediul lui încercăm să facem încă un pas în schimbarea mentalităţii legate de comunicarea medic – pacient, trecând de la comunicarea centrată pe boală la comunicarea centrată pe pacient. ( …) Răspunsul pacienţilor implicaţi în proiect şi interesul lor pentru acest tip de dezbatere dovedesc pe deplin că intervenţia noastră este una utilă şi accesează un canal de comunicare extrem de uzitat de generaţia tânără, cea care are în cea mai mare măsură nevoie de răspunsuri la întrebări,” punctează medicul.

Tot prin platforma medicală www.edumedical.ro, peste 800 de pacienţi cu HIV/SIDA au primit suport şi răspunsuri la toate întrebările adresate medicilor specialişti, în cadrul unei campanii pe acelaşi subiect desfăşurate anul trecut.

„Conferinţele on-line accesibilizează comunicarea medicală. Au avantajul imens că reuşesc să ajungă la oameni acasă, garantând anonimitatea şi respectarea vieţii private, dar permiţând exprimarea liberă a opiniilor şi întrebărilor pacienţilor. ARAS speră să extindă această experienţă de comunicare şi către alte domenii, cum ar fi prevenirea, consilierea socială sau juridică”, a declarat Liana Velica, manager proiect în cadrul ARAS.

Datorită tehnicilor şi metodelor moderne de diagnostic microbiologic, activităţii clinice, prin interpretarea şi monitorizarea tratamentului bolilor infecţioase, precum şi prin competenţele profesionale ale specialiştilor, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” asigură servicii medicale de înaltă calitate pentru pacienţi din toată ţara.

În cadrul institutului, a fost înfiinţat în urma cu cinci ani Centrul Român HIV/SIDA, ce monitorizează şi evaluează implementarea strategiei naţionale, inclusiv alocarea şi utilizarea resurselor existente. Centrul dezvoltă şi programe de educaţie prin care sunt formaţi medici de planificare familială şi se implică activ în derularea campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la HIV/SIDA.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel