Sari la conținut

A fost confirmat primul caz de gripă în Bucureşti. Când va ajunge în România gripa care a speriat America

People line up behind a sign advising people against the recent flu outbreak at a Duane Reade pharmacy in New York January 10, 2013. The country is in the midst of what is being described as a flu epidemic with much higher numbers of the sickness being reported than usual, according to local media. REUTERS/Andrew Kelly (UNITED STATES - Tags: HEALTH)

Gripa care face ravagii acum în SUA nu ne va ocoli nici pe noi, estimează experții în Sănătate Publică. Față de americani, românii au avantajul că gripa va junge când sezonul va fi pe terminate, iar vaccinările antigripale s-au făcute în număr rezonabil prin medicii de familie.

Experții români sunt de părere că gripa va ajunge şi la noi la începutul lunii viitoare.,,În momentul de faţă în Europa de Vest este o circulaţie de nivel mediu şi au fost izolate ambele tipuri de virusuri gripal AH3N2 şi AH1N1 existente şi în formula avaccinului din acest an. În România ne aşteptărm la o evoluţie a sezonului epidemic undeva la începutul lunii februarie, iar autorităţile de sănătate publică, dacă vor exista intesnificări ale virusului vor lua măsurile corespinzătoare. În orice caz, numărul infecţiilor respiratorii şi numărul infecţiilor respiratorii grave din aceasză perioadă este mai mic cu câteva procente decât în perioada similară a anului trecut. Ieri a fost izolat primul caz de virus gripal în Bucureşti este vorba de virusul AH1N1”, a explicat dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătații.

Prezentarea la medic la primele semne de gripă este esenţială

Vaccinarea şi igiena corespunzătoare sunt cele mai importante măsuri de prevenire şi de protecţie împotriva gripei, sunt de părere medicii. Vizita la medic este, de asemenea, importantă în cazul în care apar simtome ca dureri musculare, dureri în gât, febră, stare generală de rău..

,,Ca măsură de prevenţie, noi recomandăm în continuare vaccinarea chiar şi în cursul acestei luni, la medicul de familie sau la centrele de vaccinare.  Este importantă, de asemenea şi igienă personală, iar în cazul infecţiilor respiratorii severe, a durerilor de gât, musculare este necesară prezentarea la medicul de familie”, a mai adăugta medicul Rafila.

În această perioadă, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de opt milioane de lei pentru repornirea producţiei de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino. Reprezentanţii Institutului spun că, în scurt timp, vor apărea primele cazuri de gripă şi în țara noastră.

„Va fi epidemie de gripă cu multe solicitări la ambulanță, internări, consum de medicamente”

„Aşteptăm ca în două, trei săptămâni să apară şi în zona ţării noastre o evoluţie epidemică. Va fi epidemie de gripă care va însemna bolnavi izolaţi la domiciliu, internări în spital, solicitări la ambulanţă, consum mare de medicamente”, a spus Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Gripă Institutul Cantacuzino.

Ultima pandemie de gripă a fost înregistrată în iarna din 2009-2010, iar cea de anul acesta nu va fi cu mult diferită, conform evaluărilor specialiştilor. ,,Dat fiind faptul că tulpinile de virus gripal care circulă în sezonul acesta nu au suferit modificări semnificative de tip antigenic consider că evoluţia fenomenelor în acest sezon va fi obişnuită mai ales că deja s-a făcut primul pas în prevenire prin vaccinarea, până la sfârşitul lunii decembrie făcânduse suficiente doze pentru ca populaţia să fie protejat,.” a completat profesor doctor Doina Azoicăi.

Epidemia de gripă a început în Statele Unite mai devreme, având și intensitități mult mai mari decât în anii precedenţi. Un număr de 18 copii au murit și peste 2.200 de persoane sunt spitalizate, anunță AFP. Situația este gravă în 41 de state și în orașul New York. Primarul oraşului Boston, Thomas Menino, a declarat stare de urgenţă medicală miercuri, după ce au fost înregistrate 700 de cazuri confirmate de gripă, de zece ori mai mult decât în întreg sezonul precedent. (Elena Oceanu)

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel