joi, iunie 30, 2022

Ilegal: Statul taxează extra medicamentele generice ieftine! De ce sunt penalizate medicamentele ieftine de o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea?

Care este motivul pentru care statul face asta? De ce penalizează pe cineva care face economie la bugetul de stat? De ce pune în pericol viața a milioane de pacienți care devin vulnerabili în fața bolilor netratate…? De ce și în interesul cui?

Te-ar mai interesa: R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare. Câ...

Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Deși vorbim de un domeniu strategic, de importanță națională, medicamentele generice cu prețuri mici sunt penalizate de o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea.

Practic, medicamentele ieftine sunt „penalizate” printr-o taxă extra. Iar aceste medicamente sunt de importanță vitală pentru milioane de pacienți.

Care sunt riscurile? Ei bine, ar  putea dispărea medicamente esențiale de pe piață, rezultatul fiind unul foarte grav pentru pacienții care nu-și vor mai putea urma tratamentul prescris de medici. Dacă o schemă de tratament cuprinde câteva medicamente de acest tip, care practic fac „echipă” în lupta cu boala, pacientul poate chiar să moară.

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

Da, poate să moară pentru că medicamentele din schema de tratament acționează într-o relație simbiotică și, dacă unul sau mai multe lipsesc, atunci boala își face de cap pentru că nu există „armata” care să protejeze organismul.

De altfel, în România, medicamentele generice întâmpină cele mai mari bariere. Taxa clawback, deși plafonată și diferențiată în anul 2020, este în continuare la un nivel foarte ridicat.

Te-ar mai interesa: Depresia postnatală. „Îmi doream să nu mă mai trez...

Medicamentele generice cu prețuri între 5 și 50 de lei, compensate integral, plătesc o taxă mult mai mare (28%) decât stipulează legea (20%), acest aspect fiind cauzat de  modul de calcul al taxei, și anume la preț de raft care înglobează și adaosurile farmaciilor și distribuitorilor.

De ce se plătește acea taxă în plus față de cât prevede legea? Dacă legea spune 20%, de ce se plătește cu opt procente în plus? Vorbim de medicamente care tratează cam două treimi din populația țării.

Te-ar mai interesa: Când să vă faceți griji pentru o durere de stomac?...

Situația este gravă!

Semnalul de alarmă este tras de reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care spun că această situație a determinat dispariția a peste 2500 de medicamente generice în ultimii ani, numai în primele luni ale acestui an fiind retrase 100 de medicamente generice.

“Situația din România a determinat dispariția a peste 2500 de medicamente generice în ultimii ani, numai în primele luni ale acestui an fiind retrase 100 de medicamente generice, conform site-ului ANMDM. 

Te-ar mai interesa: Cum arată regimul lui David Popovici. A exclus ace...

Foto: Răzvan VălcăneanțuÎn același timp, numărul medicamentelor generice lansate în ultimii cinci ani în România este de șase ori mai mic comparativ cu Germania și la jumătate comparativ cu piața din Cehia”, explică Daniel Bran, vicepreședinte APMGR.

Crearea unui mediu favorabil lansării unui număr mai mare de medicamente generice și biosimilare, împreună cu implementarea unor măsuri care să asigure sustenabilitatea medicamentelor generice și biosimilare sunt teme prioritare pentru Guvernul României.

De ce? Pentru că aceste medicamente generice și biosimilare, deși au o importanță națională pentru sistemul de sănătate, sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare, bariere la prescriere și o metodologie a prețurilor nealiniată la realitățile economice actuale.

Medicamente vitale pentru milioane de români

Prin natura lor, medicamentele generice oferă un acces crescut al pacienților la terapii valoroase și necesare, dar facilitează și optimizarea bugetară. 780 milioane euro economii de cost au fost generate de lansările de medicamente generice din perioada 2015-2021, în contextul expirării patentelor medicamentelor inovative.

Medicamentele generice intră pe piață cu un preț, în medie, cu 40% mai mic decât prețul medicamentului inovativ. Accesul pacienților la tratamente crește semnificativ din perspectiva costului.

După patru ani de la intrarea genericului pe piață, pacienții au acces la tratamente cu 76% mai ieftine (sursa IQVIA octombrie 2021). Datorită impactului bugetar pozitiv în anumite arii terapeutice, accesul pacienților la tratament se poate tripla. (sursa IQVIA octombrie 2021).

De ce România nu are aceleași avantaje ca statele UE?

România nu beneficiază de toate avantajele utilizării genericelor, acestea având o pondere în volum și valoare mai mică decât alte țări din UE.

Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani este de 6 ori mai mic comparativ cu Germania și de 4 ori mai mic decât în Polonia. (Sursa IQVIA 2021); România se situează pe ultimul loc într-o analiză ce a inclus următoarele țări: Ungaria, Germania, Marea Britanie, Cehia, Polonia, atât ca pondere în volum, cât și în valoarea medicamentelor generice și are un consum de generice în piața accesibilă cu mult sub media țărilor menționate, în aria terapeutică cardiologie. (Sursa IQVIA 2021). Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Statele europene impulsionează prescrierea și eliberarea medicamentelor generice prin diverse mecanisme – stabilire de ținte, norme privind eliberarea de prescripții, rambursarea medicamentului până la prețul genericului,

“Conform IQVIA, pierderea exclusivității unor medicamente de referință în perioada 2015 -2021 a avut ca rezultat economii de cost în valoare totală de 780 mil euro, generate de 1.000 de medicamente generice care au intrat pe piață în această perioadă.

Îmbătrânirea populației și creșterea incidenței bolilor cronice pune în dificultate sistemul nostru de sănătate care alocă prea puțini bani, atât ca procent din PIB, cât și pe cap de locuitor, comparativ cu alte țări din regiune”, spune Simona Cocoș, președinte APMGR.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private