Categories: Ştiri sănătate

Vrem să facem economie, dar…: Iluminatul cu LED-uri, pericol pentru sănătate

Iluminatul cu LED-uri, periculos pentru sănătate. Din dorința de a face economie, se va trece la o nouă sursă de lumină. De ce nu este tocmai o idee bună.

 

Trecerea la iluminatul cu LED-uri, ce se va face treptat în Europa, nu este tocmai recomandată. Potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, aceasta va duce la un tip de poluare luminoasă.

În lucrarea lor, publicată în revista Science Advances, grupul de cercetători descrie studiul lor asupra fotografiilor făcute de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Potrivit unor cercetări anterioare, lumina artificială din mediile naturale are un impact negativ asupra vieții sălbatice și a oamenilor.

Totodată, studiile au arătat că atât animalele, cât și oamenii, pot suferi perturbări ale tiparelor de somn, de exemplu. Multe animale pot deveni confuze noaptea din cauza luminii, ceea ce duce la probleme de supraviețuire.

Lumina albastră, dăunătoare

În acest studiu, cercetătorii au remarcat că oficialii din multe țări au promovat utilizarea iluminatului cu LED-uri în detrimentul iluminatului tradițional cu sodiu de-a lungul drumurilor și în zonele de parcare, datorită consumului redus de energie al LED-urilor, notează descopera.ro.

Oamenii de știință au descoperit că, acolo unde s-a trecut la iluminatul cu LED, acestea au emis lumină la lungimi de undă diferite față de becurile cu sodiu.

Cel mai mult s-a remarcat creșterea emisiilor de lumină albastră în zonele care au trecut la iluminatul cu LED-uri.

S-a descoperit că iluminarea albastră, notează cercetătorii, interferează cu producția de melatonină la oameni și alte animale, ceea ce interferează cu tiparele de somn, potrivit descopera.ro.

Semnal de alarmă tras de cercetători

Cercetătorii sugerează că o creștere a luminii albastre în zonele iluminate cu LED-uri ar putea avea un impact negativ asupra mediului și, de asemenea, asupra oamenilor care trăiesc și lucrează în astfel de locuri.

Ei le sugerează oficialilor să se gândească mai mult la impactul iluminatului cu LED-uri și la acest nou tip de poluare luminoasă pe care acesta îl creează, înainte de a continua cu noi proiecte, potrivit descopera.ro.

Așadar, din dorința de a face economie, ne putem pune sănătatea în pericol, Astfel de măsuri ar trebui luate doar după ce ce se verifică și consecințele.

Poate că o soluție mai simplă ar fi instalarea de panouri solare.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

26 de minute ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

57 de minute ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

o oră ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

2 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

2 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra