marți, octombrie 4, 2022

Iluminatul cu LED-uri, periculos pentru sănătate. Din dorința de a face economie, se va trece la o nouă sursă de lumină. De ce nu este tocmai o idee bună.

 

Trecerea la iluminatul cu LED-uri, ce se va face treptat în Europa, nu este tocmai recomandată. Potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, aceasta va duce la un tip de poluare luminoasă.

În lucrarea lor, publicată în revista Science Advances, grupul de cercetători descrie studiul lor asupra fotografiilor făcute de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant! Pieton, lovit de ambulanță. ”Intră c...

Potrivit unor cercetări anterioare, lumina artificială din mediile naturale are un impact negativ asupra vieții sălbatice și a oamenilor.

Totodată, studiile au arătat că atât animalele, cât și oamenii, pot suferi perturbări ale tiparelor de somn, de exemplu. Multe animale pot deveni confuze noaptea din cauza luminii, ceea ce duce la probleme de supraviețuire.

Lumina albastră, dăunătoare

În acest studiu, cercetătorii au remarcat că oficialii din multe țări au promovat utilizarea iluminatului cu LED-uri în detrimentul iluminatului tradițional cu sodiu de-a lungul drumurilor și în zonele de parcare, datorită consumului redus de energie al LED-urilor, notează descopera.ro.

Te-ar mai interesa: Colesterol ridicat: 5 trucuri simple care curăță î...

Oamenii de știință au descoperit că, acolo unde s-a trecut la iluminatul cu LED, acestea au emis lumină la lungimi de undă diferite față de becurile cu sodiu.

Cel mai mult s-a remarcat creșterea emisiilor de lumină albastră în zonele care au trecut la iluminatul cu LED-uri.

S-a descoperit că iluminarea albastră, notează cercetătorii, interferează cu producția de melatonină la oameni și alte animale, ceea ce interferează cu tiparele de somn, potrivit descopera.ro.

Te-ar mai interesa: Trei zodii de femei de neînlocuit. Bărbații fac ob...

Semnal de alarmă tras de cercetători

Cercetătorii sugerează că o creștere a luminii albastre în zonele iluminate cu LED-uri ar putea avea un impact negativ asupra mediului și, de asemenea, asupra oamenilor care trăiesc și lucrează în astfel de locuri.

Ei le sugerează oficialilor să se gândească mai mult la impactul iluminatului cu LED-uri și la acest nou tip de poluare luminoasă pe care acesta îl creează, înainte de a continua cu noi proiecte, potrivit descopera.ro.

Te-ar mai interesa: Medic neurolog: Lecitina nu are efect. Iată ce tru...

Așadar, din dorința de a face economie, ne putem pune sănătatea în pericol, Astfel de măsuri ar trebui luate doar după ce ce se verifică și consecințele.

Poate că o soluție mai simplă ar fi instalarea de panouri solare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private