Sari la conținut

,,Văd puncte negre care se deplasează odată cu mişcările globului ocular. Cât de grav este?”

Mircea, 34 de ani: De ceva timp în ambii ochi văd nişte puncte negre, ca nişte scame care se plimbă. Despre ce poate fi vorba? Cât de grav este?

Miodezopsiile ( puncte negre sau musculiţe în câmpul vizual) sunt „reacţii ” ale vitrosului (structura cu aspect de gel transparent din interiorul globului ocular) la: infecţii,căldură excesivă, diabet, hipertensiune arterială, infecţii ale diferitelor zone ale corpului, viroze respiratorii.

Aceste imagini sunt mai bine percepute atunci când privim spre o suprafaţă luminoasă, uniformă (coala albă de hârtie, perete alb, zăpada). Se pot resimţi una sau mai multe „musculiţe” la un ochi sau la ambii. Ele nu seamănă cu petele pe care le vedem când privim  o sursă de lumină.

Miodezopsiile pot apărea la orice vârstă, sunt mai frecvente  la pacienţii cu miopie şi se înmulţesc odată cu înaintarea în vârstă.

Apariţia miodezopsiilor poate fi legată (cel mai frecvent) de modificările degenerative care se produc în mod normal în corpul vitros, modificări ce pot fi precipitate de prezenţa miopiei, după traumatisme oculare, postoperator. În aceste cazuri nu există un tratament specific, medicul oftalmolog poate recomanda diverse complexe de vitamine ce pot ameliora simptomatologia.

Există şi situaţii patologice în care prezenţa lor trădează unele afecţiuni grave cum ar fi o ruptură retiniană, o decolare de retină, o inflamaţie sau o hemoragie intraoculară. În aceste cazuri se impune instituirea rapidă a tratamentului de specialitate.

Concluzia este că pacientul cu miodezopsii trebuie să consulte un specialist oftalmolog în momentul apariţiei acestora, nu să le ignore.

Apariţia ori înmulţirea bruscă a “musculiţelor”, eventual însoţită şi de alte simptome, cum ar fi scăderea vederii, ceaţă, apariţia unor “scântei” sau “fulgere” în câmpul vizual trebuie semnalată prompt medicului oftalmolog. În unele cazuri absenţa unui tratament de urgenţă adecvat poate avea consecinţe grave asupra acuităţii vizuale

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel