Sari la conținut

Impetigo, o boală contagioasă frecventă în copilărie

Impetigo este o boală de piele infecțioasă și extrem de contagioasă care se manifestă prin apariția unor vezicule roşii pe piele. Impetigo este determinat de două tipuri de bacterii: streptococul pyogenes sau de stafilococul auriu. Cu tratament, cu antibiotic boala se tratează și nu lasă urmări. Deși poate să apară la orice vârstă, de regulă afectează copiii mici.

Mai exact, impetigo este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin vezicule roșii, acoperite de o crustă galben-maronie, care secretă lichid și se pot sparge. De asemenea, pot să apară în spatele urechii, în jurul gurii și a nasului. Aceste vezicule se pot sparge și pot supura. Boala afectează în principal bebelușii și copii și la ei veziculele apar în jurul nasului și a gurii. Impetigo infectează pielea deja lezată. De asemenea, s-a observat că este o boală cu tendință sezonieră, apare mai des vara.

Medicii susțin că boala dispare de la sine în 2-3 săptămâni de la apariție, însă antibioticele pot grăbi vindecate și împiedică, în același timp, contaminarea și altor persoane. Până la vindecare, este recomandat ca cel mic să fie izolat pentru că boala este extrem de contagioasă, cel puțin primele 48 de ore de la administrarea antibioticului prescris de medic.

Iată care sunt principalele simptome:

  • Apariția unor vezicule roșii, acoperite de cruste, care se pot sparge
  • Ganglioni limfatici inflamați, măriți,
  • Apare senzația puternică de mâncărime,
  • Senzația de usturime

Factorii de risc ai bolii sunt:

  • copiii care au o imunitate scăzută,
  • cei care au diabet zaharat,
  • cei care au o igienă precară,
  • au arsuri solare,
  • au infecții precum sunt păduchi, varicelă, herpes,
  • au unele afecțiuni ale pielii ca de exemplu, eczeme, dermatită,
  • cei care sunt diagnosticați cu psoriazis

Tratamentul constă în administrarea de antibiotic care va grăbi vindecarea. Dacă medicul prescrie un antibiotic local (creme, unguente), rănile sunt contagioase până când acestea se usucă. Însă, dacă va prescrie un antibiotic care se prescrie pe cale orală, atunci copil va fi contagios cam 24-48 de ore după administrarea acestuia.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel