luni, septembrie 28, 2020

Nu mai e o noutate pentru nimeni că implantul reconstruiește artificial un dinte pierdut. Există însă o metodă care se folosește de tehnologia digitală inventată pentru filme, care face ca aceste dispozitive să fie aproape perfecte. Ne explică doctorul stomatolog Klodian Hazizi

Dana Lascu

În ziua de azi tratamentul chirurgical cu ajutorul implantului dentar, necesită ani și ani de perfecționare din partea chirurgului, proteticianului, medicului specialist în estetică dentară și tehnicianului dentar. Pentru că nu este o disciplină unde doar unul singur dintre ei să fie suficient. E nevoie de o echipă, pentru că vorbim de mai mult de un șurub și o coroană.

Citește și:

„Acum, implantul dentar poate fi realizat cu ajutorul noilor tehnologii digitale, ce ajută echipa de medici să plănuiască și să poziționeze, din punct de vedere protetic, atât implantul, cât și restaurația, în doar două vizite la clinică”, explică doctorul stomatolog Klodian Hazizi.

Tehnologie ca-n filme pentru o dantură pe viață

Dar de ce se folosește această tehnologie de ultimă oră? Ajută ea doar medicul sau e folositoare și pacientului? „Tehnologia digitală aduce numai beneficii pacienților, deoarece pot previzualiza implantul și poziția acestuia, astfel se printează un ghid chirurgical ce elimină erorile ce pot surveni în timpul operației, implantul putând fi pus fără incizie, minim invaziv, cu o durată pe termen lung”, arată medicul stomatolog.

Citește și:

Softul folosit se numește „Implant studio” și este „un soft ce folosește computer tomograf, scanări digitale și ghiduri chirurgicale. Avantajele implantului digital sunt că presupune vizite mai puține la medic, timp câștigat, elimină eroarea umană, implantul fiind ghidat digital și printat 3D”, dezvăluie dr. Klodian Hazizi.  

Planificarea implantului digital se folosește pentru un dinte sau toată arcada, aplicabilitatea lui fiind vastă. „Tot cu ajutorul planificării digitale putem previzualiza din punct de vedere protetic coroana dentară”, adaugă stomatologul.

Citește și:

Dar cât rezistă o astfel de lucrare? „O viață întreagă, dacă pacientul respectă indicațiile medicului și se prezintă regulat la control”, spune, promt, specialistul. 

Evident, întrebarea firească e: cum se întreține un implant dentar?

„Simplu! Ca un dinte normal, necesitând vizita regulată pentru control, la fiecare 6 luni”, conchide medicul.

 

Parteneri