Categories: Expertul zilei

Conceptul ”Dinți într-o zi” este spulberat de un cunoscut stomatolog. ”Nu vă grăbiți, nu e pentru toată lumea, iar riscurile sunt considerabile! Principiile fizicii nu s-au schimbat!”

Implanturile și coroanele dentare făcute într-o zi nu sunt recomandate chiar de toți stomatologii. Ba dimpotrivă!

Mulți doctori recomandă procedura Fast&Fixed sau “DINȚI ÎNTR-O ZI” ca fiind un concept universal, care s-ar potrivi tuturor pacienților, însă nu este așa. Dr. Anca Vereanu, medic primar stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolara și implantologie orală la Clinica Dr. Vereanu a explicat pentru DOCTORUL ZILEI.

Pe scurt, Fast & Fixed înseamnă 12 dinți pe 4 sau 6 implanturi. Principiile fizicii mecanice sunt străvechi și ele sunt pe deplin valabile și în zilele noastre.

Implanturile au o unică destinație, aceea de a fi stâlpi în susținerea unor dinți/punți pentru ca pacienții să poată mânca/mușca. Dacă acești stâlpi nu sunt proiectați în funcție de necesitățile și caracteristicile pacientului, acești stâlpi se vor rupe, nefiind calculați corect ca rezistență!

Un pacient tânăr, adică până în vârstă de 60-65 ani se consideră un pacient cu forță masticatoare și cu necesități mai mari decât 4 sau 6 implanturi.

El în timp va deteriora lucrarea făcuta pe atât de puține implanturi, va rupe implanturile pentru că forța cu care mănâncă este mare. Dacă facem o paralelă cu podurile peste fluvii, vom vedea că toate aceste poduri au stâlpi foarte groși și mulți.

De ce? Pentru că pe pod trec și mașini mici și tiruri. Și dacă trec mașini mari, podul trebuie să aibă rezistența mai mare. Un pod cu stâlpi mici este marcat întodeauna cu semne de tonaj/greutate aprobată pentru a trece pe acel pod.

Revenind, oamenii tineri au forța de masticație mult mai mare decât oamenii în vârstă și de aceea tinerii au nevoie de mai mulți stâlpi, deci de mai multe implanturi pentru a avea o lucrare pe termen lung. Implanturile reduse în număr, cum este în procedura Fast & Fixed nu vor rezista mulți ani într-o gură de tânăr (până în 60 ani) pentru că forțele și tensiunile vor fi atât de mari pe un număr mic de stâlpi, încât în 5-6 ani vor apărea probleme ireversibile de resorbție și pierdere a implanturilor.

De ce se recomandă această procedură?

Doar pe motivul financiar, că e mai ieftină și pacientul nu-și permite mai mult. Medicii trebuie să recomande ce este corect medical, lăsând pacientul să decidă dacă își permite sau nu.

Am văzut pacienți la clinică, veniți pentru o a doua opinie, cărora li s-a prezentat ca soluție unică procedura de dinți într-o zi, 12 dinți pe 4 sau 6 implanturi. Pacienți care erau tineri, dar care aveau buget limitat.

Avem datoria și OBLIGATIA de a explica pacientului avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri chirurgicale și pacientul în totală cunoștință de cauză trebuie să aleagă ce consideră că i se potrivește mai bine.

Este un fapt nemedical și total comercial acela de a indica pacientului o unică soluție adaptată unei sume de bani, neavând legătura cu alte criterii de selecție care ar trebui aplicate.

Întotdeauna pacientul trebuie să primească tratamentul corect pentru vârsta lui, necesitățile lui funcționale și estetice.

Abuzul de Fast & Fixed la un pacient tânăr poate avea repecursiuni grave pe termen lung, medicii nu trebuie să facă abuz de această procedura doar pentru că e vorba de un câștig rapid la mijloc sau că e o ”procedură la moda”.

Pacientul tânăr și care nu are posibilitatea financiară a unui tratament mai complex care include grefe osoase și reconstrucțiile zonelor maxilare atrofiate trebuie informat corect.

Pacienții trecuți de prima tinerețe, deci cam în jurul vârstei de 60 ani, nu mai au musculatura feței și a gurii atât de puternică, dieta lor nu mai constă în alimente dure, carne multă, crudități și de aceea această procedura poate constitui un succes pe fondul unui comportament alimentar mai adaptat vârstei.

PROCEDURA DE FAST & FIXED A FOST INVENTATA SI RECOMANDATA PENTRU A VENI IN AJUTORUL UNOR PACIENTI VÂRSTNICI, PENTU A LE REZOLVA PROBLEMELE DE ALIMENTAȚIE/ESTETICĂ PENTRU O PERIOADA MAI MULT SAU MAI PUȚIN LIMITATĂ.

Speranța de viață a fost luată în considerare, care la un pacient de 60-65 de ani este diferită de a unuia de 35-45.

Luând în calcul toate aceste aspecte, recomand cu insistență ca atunci când un pacient, până în 60 ani, care primește această indicație să mai caute și o a doua opinie, căutând un medic specialist chirurg oral cu experiență.

Din păcate, multe indicații pentru această procedură sunt făcute luând în considerare numai aspectul financiar și nu toate celelalte expuse mai sus.

Decât un Fast&Fixed unui tânăr făra posibilități financiare, mai bine o proteză telescopată pe 4 implanturi, care poate fi oricând schimbată cu o punte fixă, prin creșterea numărului de implanturi în timp.

În opinia mea, pacientul are dreptul la informare și dacă este informat corect, el poate găsi soluții de acoperire a unui plan de costuri mai ridicat cu ajutorul unor credite.

Este la îndemâna pacienților decizia de a opta asupra unei proceduri ieftine sau a unei proceduri corect adaptată medical lui și poate mai scumpe. PACIENTUL DECIDE. MEDICUL RECOMANDĂ, conchide medicul Anca Vereanu.

Recent Posts

Zodia lovită de un val de prosperitate. Are șansa să câștige o mulțime de BANI

Camelia Pătrășcanu prevestește prosperitate pentru o zodie. Totodată, și alți nativi se vor bucura de…

18 minute ago

Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“

Marcel Ciolacu a lansat o ironie lipsită de inspirație în cadrul unei conferințe de presă…

49 de minute ago

Care sunt semnele care arată că ai energie negativă în jurul tău?

Sentimentele de copleșire și de frustrare pe care le poate trăi o ființă umană răspund…

o oră ago

O femeie care credea că este doar „foarte obosită” a primit un diagnostic devastator

Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar…

2 ore ago

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Ajută la iertarea păcatelor!

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Săptămâna Mare, cunoscută și sub…

2 ore ago

Superstiții pentru Săptămâna Patimilor. Ce să faci în Vinerea Mare ca să fii sănătos tot anul

Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână premergătoare Paștelui, în care sunt organizate slujbe religioase speciale.Acestea sunt…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian