Sari la conținut

IMPORTANT! Cunoaște cele 5 boli mortale care pot fi diagnosticate prin miros

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum miroase cancerul

Boli mortale care pot fi diagnosticate prin mirosul lor sau spune-mi cum miroși, ca să-ți spun de ce boală suferi! Informația privind starea de sănătatea vine către noi prin toate cele 5 simțuri. Trebuie să fim doar capabili să înțelegem mesajul pe care ni-l transmite propriul corp.

De pildă, mirosul corporal poate dezvălui multe despre o persoană. Potrivit experților în sănătate, un anumit tip de miros care emană de la propriul tău corp poate detecta dacă suferi de o problemă de sănătate subiacentă.

Medicii știu de mult că anumite boli, multe dintre ele mortale și periculoase, inclusiv cancerul, scleroza multiplă, tifoidul, diabetul și chiar Parkinson, au un anumit tip de miros care vine de la persoana care suferă.

Experții consideră că dacă suferi de orice afecțiune, aceasta provoacă o modificare a proceselor biochimice din organism, ceea ce duce la producerea de molecule volatile mici. Ele sunt transportate de sânge în plămâni și sunt eliberate prin respirația expirată, urină și transpirație.

Potrivit Oxford University Press, compușii organici volatili specifici bolii pot fi utilizați ca biomarkeri de diagnosticare ai bolilor infecțioase, boli metabolice, tulburări genetice și alte tipuri de boli.

Câteva afecțiuni pe care medicii le pot detecta prin miros sunt:

Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala

Boli care pot fi detectate prin miros: 1. Preeclampsie

Preeclampsia sau hipertensiunea arterială legată de sarcină este unul dintre primele avertismente ale eclampsiei mortale, care provoacă convulsii severe cu episoade de tremur, confuzie și dezorientare, de obicei în a 20-a săptămână de sarcină.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Environmental Research and Public Health, cercetătorii au reușit să detecteze preeclampsia cu o acuratețe de 84% pe baza amprentei respirației mamei, care este similară cu amprenta digitală.

Medicii spun că eclampsia este o afecțiune rară și afectează mai puțin de 3% dintre femeile cu preeclampsie.

2. Cancer pulmonar

Studiile au arătat că cancerul pulmonar poate fi detectat prin miros, cu ajutorul „NaNose”, un aparat etilotest cu o precizie de până la 90%.

Dispozitivul, dezvoltat de o firmă din Israel, poate adulmeca compuși organici volatili care se pot evapora cu ușurință în aer și produc un profil de miros perceptibil.

Boli care pot fi detectate prin miros: 3. Afectiuni ale rinichilor

Potrivit unui studiu publicat în National Library of Medicine, cercetătorii de la Universitatea din Illinois au dezvoltat un dispozitiv de unică folosință care poate detecta amprenta respirației afecțiunilor renale, inclusiv insuficiența.

Studiul spune că există o prevalență ridicată a stării de nutriție proastă în bolile renale și importanța percepției mirosurilor în nutriție și sănătate. 

4. Diabet

Dacă suferiți de diabet, o schimbare a mirosului corporal ar putea fi un semn de cetoacidoză. Este o afecțiune în care nivelurile ridicate de cetone pot face ca sângele să devină acid și mirosul corpului să devină fructat.

Medicii spun că poate duce la cetoacidoză potențial fatală dacă nu este depistată și abordată din timp.

Boli care pot fi detectate prin miros: 5. Insuficiență hepatică

Insuficiența hepatică sau fetor hepaticus apare atunci când respirația are un miros puternic, de mucegai. Medicii spun că este un semn concludent că ficatul tău nu funcționează bine și are dificultăți în a-și face treaba în a filtra substanțele toxice.

Din cauza unei probleme, sulful ajunge în sânge și, ulterior, în plămâni, provocând un miros distinct care poate fi diagnosticat corect. Potrivit experților în sănătate, dacă ai o problemă cu ficatul, respirația ta va mirosi ca o combinație de ouă putrede și usturoi.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: