Sari la conținut

Importanța amprentei digitale în stomatologie

Amprenta dentara (impropriu denumita mulaj) este frecvent folosită în stomatologie și este indispensabilă pentru o serie de tratamente. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat în exclusivitate pentru Doctorul Zilei care sunt tipurile de amprente dentare.

Principalele tipuri de amprente digitale și importanța lor:   

Amprenta clasică

Amprenta dentară clasică constă în aplicarea în gură a unui material moale, ca o guma de mestecat. Aceasta se află într-un suport (lingură) dur și în ea rămân urmele dinților pacientului. După întărirea “plastilinei” în maximum 2 minute aceasta se scoate din gură. Ulterior se trimite în laborator și se face pe ea un mulaj de gips al dinților și gingiei, pe care apoi se fac diferite lucrări.

Materialele clasice de amprentare dentară au devenit din ce în ce mai performante. Ele redau cu o fidelitate mare fiecare detaliu dentar și gingival. Unele dintre ele au proprietăți speciale, îndelung studiate și îmbunătățite, ceea ce le face indicate pentru implante sau lucrări dentare. Altele sunt folosite pentru realizarea aparatului  dentar în înghesuirile dentare, datorita elasticității foarte mari. Însă pentru unii dintre pacienți, cu sensibilitate mai mare și care au o senzație de voma la contactul cu materialul, va fi neplăcut. Chiar dacă gustul e plăcut și poate să aibă diferite arome.

Amprenta digitală 

Amprenta digitală constă în scanarea interiorului gurii pacientului cu un scanner (nu presupune iradiere) și obținerea unui model tridimensional în calculator. Acesta se poate printa la o imprimanta 3D. Pe baza acestui model se pot realiza lucrări computerizate și ele.

Deși este o metodă de ultimă generație, unul dintre dezavantajele amprentei digitale este costul ridicat în comparație cu cea clasică. Pe măsură ce tehnologia va deveni mai accesibila și mai performantă, această variantă de amprentare va fi mai puțin costisitoare. Cert este că aceasta poate să facă experiența pacientului la stomatolog mai plăcută.

La ce este necesară amprenta dentară

Aplicațiile amprentei dentare pot fi multiple, de la realizarea de lucrări dentare pe dinți naturali, realizarea lucrărilor pe implant (coroane, punți, bonturi speciale). Dar și pentru realizarea gutierelor de bruxism, albire, fluorizare. Sau la realizarea aparatelor dentare mobile și a disjunctorului în laborator sau a modelelor de studiu în ortodonție și stomatologia generală.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel