marți, iunie 6, 2023

Amprenta dentara (impropriu denumita mulaj) este frecvent folosită în stomatologie și este indispensabilă pentru o serie de tratamente. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat în exclusivitate pentru Doctorul Zilei care sunt tipurile de amprente dentare.

Principalele tipuri de amprente digitale și importanța lor:   

Amprenta clasică

Te-ar mai interesa: STUDIU. Riscul de atac de cord scade „substanțial”...

Amprenta dentară clasică constă în aplicarea în gură a unui material moale, ca o guma de mestecat. Aceasta se află într-un suport (lingură) dur și în ea rămân urmele dinților pacientului. După întărirea “plastilinei” în maximum 2 minute aceasta se scoate din gură. Ulterior se trimite în laborator și se face pe ea un mulaj de gips al dinților și gingiei, pe care apoi se fac diferite lucrări.

Materialele clasice de amprentare dentară au devenit din ce în ce mai performante. Ele redau cu o fidelitate mare fiecare detaliu dentar și gingival. Unele dintre ele au proprietăți speciale, îndelung studiate și îmbunătățite, ceea ce le face indicate pentru implante sau lucrări dentare. Altele sunt folosite pentru realizarea aparatului  dentar în înghesuirile dentare, datorita elasticității foarte mari. Însă pentru unii dintre pacienți, cu sensibilitate mai mare și care au o senzație de voma la contactul cu materialul, va fi neplăcut. Chiar dacă gustul e plăcut și poate să aibă diferite arome.

Te-ar mai interesa: Afecțiuni tiroidiene: semne pe care nu trebuie să ...

Amprenta digitală 

Amprenta digitală constă în scanarea interiorului gurii pacientului cu un scanner (nu presupune iradiere) și obținerea unui model tridimensional în calculator. Acesta se poate printa la o imprimanta 3D. Pe baza acestui model se pot realiza lucrări computerizate și ele.

Deși este o metodă de ultimă generație, unul dintre dezavantajele amprentei digitale este costul ridicat în comparație cu cea clasică. Pe măsură ce tehnologia va deveni mai accesibila și mai performantă, această variantă de amprentare va fi mai puțin costisitoare. Cert este că aceasta poate să facă experiența pacientului la stomatolog mai plăcută.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești în prag de infarct. Toat...

La ce este necesară amprenta dentară

Aplicațiile amprentei dentare pot fi multiple, de la realizarea de lucrări dentare pe dinți naturali, realizarea lucrărilor pe implant (coroane, punți, bonturi speciale). Dar și pentru realizarea gutierelor de bruxism, albire, fluorizare. Sau la realizarea aparatelor dentare mobile și a disjunctorului în laborator sau a modelelor de studiu în ortodonție și stomatologia generală.

Te-ar mai interesa: Greșeala pe care credincioșii o fac în BISERICĂ. P...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private