Sari la conținut

Cinci cauze nebănuite ale impotenței. Atenție la medicamente și la durerile de spate

planta cu nenumărate beneficii pentru bărbați
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
planta care ajută bărbații

Disfuncțiile erectile sau impotența pot distruge stima de sine a oricărui bărbat, dar pentru a rezolva această problemă trebuie aflate mai întâi cauzele.

Performanțele sexuale pot fi afectate de factori psihologici, dar cercetătorii Universității din Maryland spun că cel mai adesea este vorba de o cauză fizică. În 85% dintre cazuri , arată aceștia, circulația sanguină este deficitară, iar glandele sexuale nu sunt alimentate corespunzător cu sânge.

Interesant este că boli precum scleroza multiplă, Parkinson și atacul de cord au legătură cu disfuncțiile erectile, ceea ce i-a făcut pe experți să creadă că de vină ar putea fi și nivelul scăzut de testosteron. Totuși, studii ulterioare au arătat că doar 5% din cazurile de impotență au la bază dereglări hormonale.

1.Accidentările

Accidententările, mai ales în zona pelvisului, pot distruge nervii din acea zonă, ducând astfel la impotență. În plus, performanțele sexuale au de suferit în urma unor operații precum cea de colon sau de rect.

2. Medicamentele 

Și medicamentele perturbă funcțiile sexuale ale unui bărbat. Institului Național de Sănătate din SUA a alcătuit o listă de pilule, iar în top se regăsesc antidepresivele, medicamentele pentru tratarea bolii Parkinson sau a hipertensiunii.

3. Lipsa somnului

,,Suntem convinși că atât calitatea cât și durata somnului pot influența starea de sănătate cauzând disfuncții erectile și alte afecțiuni ale tractului urinar,” spun cercetătorii de la Mount Sinai Medical Center din New York.

4. Eczemele

Un studiu realizat pe circa 4.000 de pacienți diagnosticați cu eczeme și publicat în Jurnalul Sexual de Medicină a descoperit faptul că peste 60% dintre subiecți sufereau de impotență.

Eczema, caracterizată prin descuamarea pielii, roșeață și apariția bășicuțelor cu puroi, spun cercetătorii, afectează diverse zone ale corpului, inclusiv vasele de sânge din jurul penisului, cauzând inflamarea lor.

Profesorul Shiu-Dong Chung, cel care a condus studiul, împreună cu colegii săi de la Universitatea de Medicină din Taipei (Taiwan) au luat de asemenea în considerare și bolile cronice precum cele de inimă ale pacienților observați, însă eczema s-a diferențiat de celelalte afecțiuni, pielea din jurul penisului, extrem de subțire, fiind extrem de vulnerabilă în fața acestei boli. Mai mult, principalii afectați au fost bărbații necircumciși, care nu au respectat o igienă intimî corectă, dar și diabeticii.

Deși oamenii de știință recunosc că nu pot confirma încă în totalitate legătura dintre eczemă și impotență, aceștia recomandă evitarea apariției bolii prin consumul de suplimente pe bază de ulei de pește, menite să crească colesterolul bun, HDL, și să reechilibreze presiunea sangvină.

”Aproximativ unul din patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani se confruntă cu disfuncţii erectile ca urmare a unor afecţiuni netratate, printre acestea fiind problemele coloanei vertebrale”, a declarat  dr Ion Manea, specialist în domeniu.

5. Durerile de spate

Potrivit lui Ion Manea, problemele de disfuncţie erectilă sunt “jenante” pentru mulţi bărbaţi, dar după ce medicul le pune diagnosticul se comportă “normal”.

 “Mai întâi sunt şocaţi, apoi devin frustraţi şi evită să discute problema, chiar dacă aceasta le afectează grav viaţa de cuplu. Aşa procedează cea mai mare parte dintre bărbaţii care ajung să se confrunte cu disfuncţii erectile după prima tinereţe. Dar, după ce li se explică faptul că, de multe ori, de vină pentru aceste probleme sunt alte afecţiuni de care suferă persoanele respective, devin cooperanţi’, a mai spus Manea.

Medicul a explicat că durerea de spate pe care mulţi o ignoră poate avea corespondent ginecologic, urologic sau digestiv.

“La primele semne de impotenţă este indicat şi un control ortopedic, pentru că articulaţiile bazinului pot fi de vină. E vorba de rădăcinile nervoase de la nivelul regiunii lombosacrate, care inervează organele micului bazin. Poate fi vorba de o durere netratată sau de o complicaţie postchirurgicală după o hernie de disc. Rezolvată cauza, problema dispare”, a arătat medicul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel