Sari la conținut

IMPRESIONANT: Chirurgii români le dau lecții medicilor polonezi

Georgeta Petrovici

Doi profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timișoara, duc experienţa lor în microchirurgie doctorilor din Polonia. Este vorba despre Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Judeţean din Timișoara, şi dr. Lucian Jiga, coordonatorul Compartimentului de Microchirurgie Vasculară. Cei doi specialiști au fost chemați să  sprijine înfiinţarea unui centru de microchirurgie reconstructivă la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Poznan, unul dintre cele mai importante centre medicale din Polonia.

Cei doi medici timişoreni au început vizitele de lucru la Poznan la sfârşitul lunii octombrie, când au realizat demonstrativ primele două operaţii microchirurgicale. Timișorenii au realizat o reconstrucţie de limbă la un pacient afectat de cancer în zona respectivă,  şi o reconstrucţie de mandibulă şi de mucoasă a cavităţii orale, la un alt pacient cu cancer la mandibulă. Colaborarea academică dintre cei doi medici timişoreni şi Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială a Universităţii din Poznan survine în urma absolvirii de către medicii polonezi a mai multor cursuri de instruire în microchirurgie desfăşurate la Centrul de Microchirurgie Experimentală „Pius Branzeu” Timişoara.  ”Au fost două operații reconstructive foarte frumoase și urmează ca atunci când polonezii mai au nevoie sau atunci când selecționează alți pacienți, să ne mai invite. Colaborarea oficial ține un an, dar poate fi prelungit”, a explicat Ionac.

Specialistul timișorean explică faptul că aplicarea microchirurgiei e fenomenală pentru intervenții în zona  nas-gât. ”Majoritatea structurilor – obraz, nas, mandibulă, limbă – dacă sunt afectate de cancer și sunt extirpate, lasă pacientul nu numai cu diformități oribile care înspăimântă pe oricine, dar și cu handicapuri enorme de viață – nu poate mânca, vorbi etc. De aceea microchirurgia în domeniul capului și gâtului a schimbat revoluționar tratamentul acestor oameni”, a mai spus şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Judeţean din Timișoa.

Cursurile de microchirurgie de la Timișoara  au o vechime de 15 ani în Europa și sunt cele mai complexe, pentru că pe lângă sutura de vase, medicii învață aici și pregătirea țesuturilor transplantate.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel