Sari la conținut

Crezi că ești imun la coronavirus? Iată ce ar trebui să știi

Imunitatea la coronavirus după ce ai făcut boala nu este garantată. Experții în sănătate nu știu încă dacă devenim imuni la COVID-19 după ce trecem prin boală. Și dacă devenim imuni, nu știm cât de mult ar putea dura imunitatea.

Deocamdată, au existat doar câteva incidente de re-infecții confirmate. În unele cazuri, se pare că pacienții s-au re-infectat cu aceeași tulpină a virusului SARS-CoV-2, în timp ce alții s-au infectat a doua oară, dar  cu o tulpină ușor diferită a virusului.

Alte tipuri de coronavirusuri par să provoace o anumită imunitate. Studiile arată că oamenii sunt protejați împotriva coronavirusurilor care provoacă răceala comună până la un an după ce au avut o infecție. Și organismul uman are anticorpi împotriva coronavirusului SARS timp de până la 4 ani.

Imunitatea la coronavirus nu e garantată

Majoritatea persoanelor care s-au recuperat după COVID-19 dezvoltă anticorpi împotriva virusului. Dar până acum, nu există dovezi clare că  vor fi protejați împotriva virusului dacă sunt expuși din nou la el.

Un studiu publicat în revista Immunity a scos la iveală că persoanele care se recuperează chiar și din cazuri ușoare de COVID-19 produc anticorpi despre care se crede că protejează împotriva infecției timp de cel puțin 5 până la 7 luni și ar putea dura și mai mult de atât.

„Concluzionăm că anticorpii neutralizanți sunt produși în mod stabil timp de cel puțin 5-7 luni după infecția cu SARS-CoV-2”, a scris echipa de cercetători, condusă de Deepta Bhattacharya, imunobiolog la Universitatea din Arizona College of Medicine .

În Coreea de Sud, peste 160 de persoane au fost testați pozitiv din nou după ce și-au revenit după COVID-19. În China, între 5% -10% dintre pacienți s-au pozitivat, din nou, după ce și-au revenit, potrivit webmd.com. Nu este clar dacă:

  • Acești oameni s-au infectat din nou;
  • Virusul s-a reactivat în corpul lor după ce a stat o vreme în stare latentă sau
  • Rezultatele testului au fost eronate.

De aceea, e foarte important să repesctăm, cu strictețe, măsurile de siguranță, chiar dacă ne-am confruntat deja cu noul coronavirus.

Alte studii au arătat și că unele persoane pot avea o imunitate naturală la Covid, chiar dacă nu s-au mai confruntat cu acest virus, însă nu este clar încă ce a declanșat imunitatea.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel