Sari la conținut

În 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani. Gabriela Firea: Vrem să creștem natalitatea! Ajutor pentru cuplurile care vor să apeleze la fertilizare in vitro

În 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani. Gabriela Firea: Vrem să creștem natalitatea! Ce trebuie să facă cuplurile care vor să apeleze la fertilizare in vitro.

Din păcate, în România se nasc din ce în ce mai puțini copii. Statisticile arată că sub 180.000 de copii au venit pe lume anul trecut. În 2020 se născuseră puțin peste 200.000 de copii, dar și acel număr era un record al ultimilor ani, record care a fost doborât de nașterile din 2021.

Gabriela Firea: Vrem să creștem natalitatea!

Gabriela Firea, ministrul Familiei, și-a propus să crească natalitatea în România și vine cu o serie de facilități în acest sens.

Firea anunţat finalizarea regulamentelor şi normelor de aplicare ale programului prin care se acordă ajutor femeilor şi cuplurilor care nu pot rămâne însărcinate în mod natural, fiind astfel obligate să apeleze la fertilizarea in vitro.

„Regulamentul şi normele de aplicare, la care s-a lucrat din plin în această perioadă, sunt aproape gata, astfel încât la începutul viitoare vom putea face publice toate criteriile, care eu zic că sunt foarte simple, important este să existe o indicaţie din partea unui medic specialist în fertilizare.

Este dorinţa noastră de a creşte natalitatea în România, care din păcate a scăzut vertiginos în ultimii ani. Dacă înainte de Revoluţie se năşteau peste 600.000 de copii pe an, anul trecut s-au născut doar 180.000, iar anul acesta cifra este tot în scădere”, a spus Gabriela Firea, într-un video postat pe pagina sa Facebook.

Ce trebuie să facă cuplurile care vor să apeleze la fertilizare in vitro

Gabriela Firea a dezvăluit că dosarul este unul foarte simplu de alcătuit, iar condiţiile sunt relaxate, astfel încât la acest program să aibă acces o plajă largă de femei şi cupluri care îşi doresc copii, scopul iniţiativei fiind acela de a creşte natalitatea în România, care a scăzut dramatic după Revoluţia din 1989.

„Așadar, ne dorim sa facem primele plati cu voucherele pe care le dorim cat mai simple, digitalizate, in a doua parte a lunii noiembrie. Dosarele sunt foarte simple, nu dosar cu sina, astfel incat vom putea onora aceste plati atat pentru tratamentul din farmacii, cat si pentru procedura in sine si monitorizare.

Deci vom prinde sume suficiente în buget si pentru anul viitor. Anul acesta ne dorim sa onorăm macar 2.500 de cereri, iar anul viitor 10.000 de proceduri.

Nu in ultimul rand, creditele cu garantia statului, proiect lucrat cu Ministerul Finantelor si cu Fondul Roman de Garantare, pentru studenti, de 10.000 de euro si pentru tinerele familii 15.000 de euro.

De asemenea si aceste proiecte sunt terminate, saptamana viitoare vom semna contractele cu bancile comerciale partenere.”, a mai spus ministrul Familiei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: