duminică, iunie 4, 2023

În caz de atac nuclear, românii care au mai mult de 40 de ani nu vor primi iod. Ministrul Sănătății explică de ce.

Săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă.

În caz de atac nuclear, românii care au mai mult de 40 de ani nu vor primi iod. Ministrul Sănătății explică de ce

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat motivul pentru care autoritățile nu sunt de acord ca persoanele care au peste 40 de ani să primească iod în cazul unui atac nuclear în Ucraina.

Te-ar mai interesa: „Cele mai nesănătoase produse” pe care ar fi bine ...

„În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătății.

Cu toate acestea, românii care au mai mult de 40 de ani pot să primească iod într-o singură situație.

„Persoanele de peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă ești în locul în care s-a produs incidentul”.

Te-ar mai interesa: Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați pu...


Cum se administrează iodura de potasiu

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Alexandru Rafila.

Pastilele de iod vor fi distribuite prin medicii de familie

Distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni. Ministrul Sănătății a declarat că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

Te-ar mai interesa: Cea mai bună modalitate pentru a avea pe masă cei ...

„Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele – n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui.

Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a spus Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

Pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private