Sari la conținut

În cazul căror persoane alcoolul triplează riscul decesului prin boli de ficat

România este printre primele ţări în UE la decesele provocate de bolile de ficat. Rata mortalităţii din cauza bolilor de ficat este de 53 de persoane la suta de mii de locuitori.

Un studiu recent care a inclus peste 100.000 de femei a descoperit că riscul decesului prin boli ale ficatului este mai crescut în rândul femeilor suprapondrale care consumă alcool regulat.

,,Ştim deja că alcoolul şi greutatea unei persoane sunt cauzele principale ale afecţiunilor hepatice cronice, însă acest studiu demonstrează şi cum interacţionează cei doi factori. Am descoperit un lucru intresant: interacţiunea dintre alcool şi kilogramele în plus are un efect important asupra sănătăţii ficatului şi a speranţei de viaţă”, spune dr. Daniela Prati.

Studiul a fost condus de dr. Paul Trembling şi de prof. William Rosenberg de la Institutul UCL şi a inclus 107.000 de femei.

Cercetătorii au descoperit că spre deosebire femeile cu o greutate normală care nu consumau alcool, cele care aveau obiceiul să bea aveau un risc cu 1,8%  mai mare de boli ale ficatului. Cele care nu consumau alcool dar erau supraponderale aveau un risc de îmbolnăvire mai crescut cu 1,7%, iar cele supraponderale care erau băutoare înrăite aveau un risc de trei ori mare de boli hepatice.

Studiul a inclus doar femei, deoarece femeile sunt de ori mai sensibile decât bărbaţii la efectele alcoolului şi la dezvoltarea bolilor cronice de ficat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel