Sari la conținut

În ce braț ar trebui să faceți vaccinul, pentru evitarea durerii? Ce este „brațul Covid”?

În ce braț ar trebui să faceți vaccinul, pentru evitarea durerii? Ce este „brațul Covid”?

Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului anti-covid sunt durerea, roșeața și umflarea la locul injectării, potrivit Centrului pentru Preveția și Controlului Bolilor (CDC).  Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că există metode care să vă ajute ca brațul să vă doară puțin.

În studiile clinice ale vaccinului Pfizer, 83% dintre participanții cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani au raportat durere la locul injectării după prima doză și aproape 78% au simțit durere după a doua, potrivit CDC. De asemenea, atât umflarea cât și roșeața s-au întâmplat mai rar.

Pentru vaccinul Moderna, studiile clinice au raportat că aproximativ 87 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au suferit dureri de braț după prima doză. 90 % au simțit durerea după doza a doua. Din nou, au apărut și roșeață și umflături, dar cu o rată mult mai mică.

În ce braț ar trebui să faceți vaccinul?

John Segreti, director medical pentru controlul și prevenirea infecțiilor la Rush University Medical Center din Chicago a explicat, potrivit livestrong.com, care este brațul „ideal” pentru o vaccinare cu dureri minime.

„Având în vedere probabilitatea unui pic de durere a brațului după vaccinare, ar fi indicat să vă faceți prima doză a vaccinului anti-covid în brațul dvs. nedominant. Dacă sunteți dreptaci și primiți injecția în brațul drept, este posibil să observați mai mult durerea, care poate fi mai deranjantă. Dacă sunteți în mod natural ambidextru, atunci alegerea vă aparține”, a declarat John Segreti.

Ar trebui să schimbați brațul pentru a doua doză?

Dacă primiți vaccinul Pfizer sau Moderna, ambele necesită două doze, atunci va trebui să decideți dacă vă vaccinați cu a două doză în același braț sau nu. Majoritatea oamenilor își folosesc brațul lor non-dominant și pentru a doua doză. 

Pentru vaccinul Pfizer, există 21 de zile între prima și a doua doză. Pentru Moderna, acest interval este de 28 de zile. Majoritate a reacțiilor, în special durerea la locul injecției, dispar în 24 de ore.

„Există o mulțime de timp pentru a vă recupera între cele două doze. Acestea sunt ace mici, care nu cauzează nicio deteriorare a mușchilor”, a mai spus dr. Segreti.

Ce este „brațul Covid”?

„Brațul Covid” se referă la un efect secundar specific în care apare o erupție roșie, mâncărime, umflată sau dureroasă la locul injectării, între câteva zile și o săptămână de la înțepătură. Chiar și în acest caz, este recomandat să faceți și a doua doză când este timpul.

Discutați cu furnizorul care administrează vaccinul. S-ar putea să vă recomande să schimbați brațele pentru a doua doză. Cu toate acestea, alegerea depinde de fiecare în parte. După cum spune dr. Segreti:

„Dacă ați avut parte de „brațul Covid” la prima doză, ați prefera să vă afecteze brațul dominant sau non-dominant? Personal, aș alege același braț ca înainte”, a explicat dr. Segreti. 

Ce trebuie să faci după vaccinare?

  • Puteți să mâncați și să beți apă după ce v-ați vaccinat.
  • Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.
  • În cazul în care vă doare brațul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicați un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciții cu brațul ajută la ameliorarea durerii.
  • Dacă aveți stare febrilă, beți multe lichide.
  • Puteți lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariție a unei stări febrile și / sau dureri de cap.
  • Contactați doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel